(VIDEO) Britanski pukovnik se prisjetio rata u BiH, podijelio svoja najtraumatičnija iskustva

Bivši pukovnik u britanskoj vojsci i sadašnji član britanskog parlamenta Bob Stewart prisjetio se svog angažmana tokom rata u BiH kada je bio komandant britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga UN-a rekavši kako mu je najsretnije sjećanje koje nosi iz tog perioda trenutak kada je pogledao preko polja i vidio sva oklopna vozila, njih oko 150 i svoje vojnike.

– Otišli smo 1992. godine u Bosnu i Hercegovinu. Tada su nam rekli da će hiljade ljudi poginuti ako nešto ne poduzmemo. Mnogi su poginuli, ali mnoge smo uspjeli spasiti”, kazao je Stewart.

Dodao je da je posebno ponosan na činjenicu da je njegova jedinica u aprilu 1993. godine izvukla oko 2.000 žena, djece i staraca iz Srebrenice.

– Prije odlaska u BiH razgovarao sam sa majkom. Rekao sam joj da nisam siguran da mogu podnijeti žrtve koje me čekaju u toj zemlji. Majka mi je rekla: “Saberi se i uradi ono što moraš uraditi”. Ne pokazuj nikakvu slabost. Tada sam odlučio da će moja misija biti spašavanje života, dodao je Stewart.

Kao najtraumatičnija iskustva tokom svog službovanja u BiH Stewart je naveo dva događaja. Prvi je, kako kaže, pogibija njegovog vozača koji je ubijen je 13. januara 1993. godine kada je pratio četiri žene u bolnicu kroz Gornji Vakuf. Drugi je bio kada je ubijena njegova prevoditeljica koja ga je pratila u Ahmićima. Imala je 29 godina kada je poginula, piše Oslobođenje.

– Nažalost, zbog mene je postala meta. Ubio ju je hrvatski snajperista 5. jula 1993. godine, zaključio je Stewart.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79