(VIDEO) Brojni objekti više nemaju namjenu: Ovako izgledaju Berkovići dvije sedmice nakon zemljotresa

Općina Berkovići pretrpila je veliku materijalnu štetu u seriji potresa koji su od 22. travnja pogodili Bosnu i Hercegovinu. Brojni objekti više nemaju namjenu, a nekoliko obitelji je zbog oštećenja iselilo iz svojih domova. Na početak sanacije se čeka i danas.

Nada Milošević, petnaest dana nakon zemljotresa koji je uzrokovao značajnu štetu na objektu u kojem živi, prvi put je prešla prag kuće u koju se namjerava vratiti tek nakon sanacije na koju čeka. Od 23. aprila sa strahom od novih potresa, privremreno boravi kod komšija.

NADA MILOŠEVIĆ

“I u tvrđim objektima bojim se, a ne tamo u kući gdje sam živjela. Ono što sam doživjela bilo je stravično. Tresla sam se. Izletila sam u pidžami. Nisam našla da otvorim vrata”.

Bez obzira na strah, Nada nema namjeru napustiti Berkoviće i otići kod rodbine u drugim gradovima. Nada se skorom početku sanacije kuće u kojoj kao podstanar živi već tri decenije.

NADA MILOŠEVIĆ

“Vidite po drugim mjestima gdje su bili zemljotresi ljudi žive kako žive. ne vidim rješenje da odem u Trebinje ili u Mostar, nemam se gdje vratiti. Najbolje bi mi bilo tu”.

Manji broj objekata u Berkovićima nije pretrpio štetu. Oni koji nisu davno sagrađeni uglavnom su pretrpili manja oštećenja, dok su brojni starije gradnje zbog urušavanja potpuno izgubili namjenu. Zabrinuti građani bi sve lako prežalili, kada bi znali da je okončana serija potresa.

BRANKA KOJOVIĆ

“Baš u strahu živimo. U početku čovjek nije mogao u pidžami spavati, nego komplet. Izdržat će ovo narod. Izdržali smo i gore”.

Na potezu su viši nivoi vlasti. Općina Berkovići napravila je prvi korak i zabilježila štete na objektima. One se bez pomoći sa viših nivoa ne mogu sanirati.

NENAD ABRAMOVIĆ, načelnik Berkovića

“Svako treće ili četvrto domaćinstvo u Berkovićima je pretrpilo neku štetu. Govorim o privatnim objektima, ali i javni objekti su pretrpili štetu. Imao sam pozive od svih onih od kojih treba da dođu sa republičkog i državnog nivoa. Zasad se nije dogodila nijedna zvanična posjeta bilo koga od njih. Očekujem ih i. ako ovo slušaju. pozivam ih da posjete Berkoviće i uvjere se u razmjere štete, te da razgovaramo kako i na koji način da saniramo te štetne posljedice”.

Ukupno šest porodica iz Berkoviča iseljeno je zbog oštećenja njihovih domova, a prema preliminarnim procjenama šteta od zemljotresa u ovoj općini iznosi više od milion maraka.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79