(VIDEO) Burno na sjednici u slučaju “Memić”: Verbalni napadi na tužioca

Federalni tužilac tražio je da se žalba Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu uvaži, a presuda ukine u cijelosti i slučaj vrati na ponovno suđenje, dok je odbrana Seferovića tražila da se žalba ukine

U Vrhovnom sudu FBiH jutros je održana apelacijska sjednica po žalbi sarajevskog Kantonalnog tužilaštva na prvostepenu presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, koje je Kantonalni sud u Sarajevu u julu prošle godine oslobodio krivnje.

Federalni tužilac Vlado Mišković kazao je kako ostaje kod žalbe Tužilaštva KS, te tražio da se ta žalba uvaži, a presuda ukine u cijelosti i slučaj vrati na ponovno suđenje.

– Skoro 40 godina radim kao tužilac i još se nisam susreo da sud odbije pokloniti vjeru optuženima koji su u tri navrata priznali da su počinili krivično djelo. Seferović je djelo priznao 1. juna 2016. u MUP-u KS, zatim 13. na 14. juni 2016. tokom rekonstrukcije događaja, te 24. juna 2016. kod tužioca. Nije u pitanju samo golo priznanje, već i opis do najsitnijih detalja kako se događaj odvijao. Ne mogu da povjerujem da sud ne prihvata priznanja – kazao je tužilac.

Dodao je kako je Ljubina supruga Vasvija Sejdović također dala iskaz koji je potvrdio sve što je on rekao. Ona je, naveo je tužilac, ispričala kako se Ljubo kobne noći posvađao sa sestrom Višnjom, kako je bio u alkoholiziranom stanju, te da je brzo vozio i udario u dva pješaka. Kazala je i to, dodaje, da je poslije toga otišla kod Ane Rizvanović, kojoj je ispričala šta se desilo i da je udario pješake, što je i Ana kasnije potrvdila.

– Da je sud cijenio iskaz pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji su prvi bili na mjestu događaja, on ne bi donio takav zaključak. Oni su rekli da su vidjeli djevojku koja je bila raščupana, mahala rukama, isprepadana i koja je vikala “pomozite”. I Aner Bureković, koji ima prodavnicu autodijelova, rekao je da je kod njega došla osoba romske nacionalcnosti, sa suprugom koja je držala dijete, i tražio da zamijeni šoferšajbu – kazao je Mišković.

Osvrnuo se i na vještačenja koja su provedena, te naveo kako je vještak mašinske struke utvrdio da su polomljeni dijelovi fara koji su pronađeni na mjestu događaja, identični lijevom faru “transportera”, te da na osnovu toga on može konstatovati da ti dijelovi mogu potjecati sa Ljubinog vozila. Kazao je i kako je vještak mehanoskopske struke vještačio snimke sa Kuvajtske rezidencije i kuće Šerifa Konjevića, na kojima se vidi da se “transporter” u 22.31 sati kreće u tom pravcu.

– Vještak biološke struke utvrdio je da su tragovi krvi sa plastike od Alise Mutap. Vještak saobraćajne struke je dao nalaz kako je došlo do saobraćajne nesreće, kakvo je bilo kretanje vozila optuženih, te da je Alisa uspjela izaći iz gabarita vozila, ali da nažalost Dženan to nije uspio i da je napravio iskorak lijevo – kazao je tužilac.

Osvrnuo se i na iskaz braće Admira i Asmira Gadže, koji stanuju u Maloj aleji, a koji su rekli da su čuli tupi udar i da su vidjeli “transporter”, ali bordo boje. Tužilac je obrazložio da je bio mrak i da oni boju sa sigurnošću u takvim uvjetima nisu mogli vidjeti.

– Najveći dio presude sud je zasnovao na analizi profesora Abdulaha Kučukalića i vještačenja njegove struke. Zaključio je da Alisa nije imala amneziju i da nije dala tačan iskaz. Svi smo se susretali sa osobama koje su dobile potres mozga. I kada dođete u posjetu, one se ničega ne sjećaju, pa nije ni čudo što se Alisa ne sjeća ničega do momenta “svjetlo, auto, svjetlo, auto” – istakao je tužilac.

Dodao je kako se nesreća dogodila na mjestu gdje je saobraćaj zabranjen osim za vozila sa odobrenjem, kao i kretanje iznad 10 kilometara na sat. Kazao je kako su Alisa i Dženan bili mladi par, koji je tuda šetao i da je normalno da “nisu očekivali kretanje vozila koje će doći”, što je publika u sudnici dočekala sa negodovanjem.

– U potpunosti ostajem kod svih navoda izjavljene žalbe. Predlažem da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje – kazao je Mišković.

Muriz Memić, otac Dženana Memića, te Ifet Feraget, opunomoćenik porodice Memić, negodovali su nakon njegovog izlaganja, a u sve su se uključili i drugi prisutni u publici, koji su počeli dobacivati, psovati i verbalno napadati Miškovića.

Advokat Rusmir Karkin, koji u ovom slučaju zastupa Seferoviće, kazao je kako zdrav razum i logika govore da ono što tužilac “potura” kroz činjenični opis nema uporišta u dokazima izvedenim na glavnom pretresu.

– Kada pogledate snimak rekonstrukcije, vidjet ćete odnos između Ljube, Bekrije i Vasvije, kako tužilac provodi radnju, te da se Vasvija i Ljubo navode da daju podatke onako kako to tužiocu odgovara. Vasvija je, između ostalog, rekla da je Ljubo udario nekoga u bijeloj garderobi i da su nakon toga izašli iz vozila i metalnim šipkama ga pretukli. To upućuje kakva je Vasvija osoba i kakav je njen iskaz – kazao je Karkin.

Dodao je kako su svi objektivni dokazi sa mjesta događaja bili predmet vještačenja.

– Ni jedno vještačenje nije potvrdilo da se Ljubo, odnosno njegovo vozilo, nalazilo na kritičnom mjestu u kritično vrijeme, niti je to potvrdio ijedan vještak. Tvrdimo da tužilaštvo provođenjem istrage, uz sve prigovore koje smo isticali tokom pretresa, nije uspjelo u svojoj namjeri. Jedina odluka koju sud može donijeti je da se žalba tužilaštva odbije kao neosnovana – istakao je Karkin za Faktor.

 

Crna-Hronika.info

Muriz Memić nakon žalbene sjednice u slučaju Dženan MemićVideo: Faktor

Gepostet von Crna-Hronika.info am Dienstag, 23. April 2019

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79