(VIDEO) Ceca kao ikona srpskog neuspjeha

Ceca je postala nedodirljiva institucija, poput svete krave u Indiji. Dobrim delom zahvaljući i mitu koji su novinari o njoj gradili: oni su od nje napravili heroinu sa oreolom udovice srpskog patriote.

Nema faktički medija u zemlji, pa ni u regionu, koji u redovnim intervalima nije plasirao detalje životopisa simpatične siromašne devojke iz neke srbijanske vukojebine kako osvaja svet, živi srpski košmar i ostvaruje „američki san“, pleni glasom i oblinama, srlja iz zabranjene ljubavi u vezu sa tipom koga će suparnički klan ubiti, udaje se za misterioznog kriminalca koji je, bez obzira na ratne zločine i srpski patriota, postaje brižna majka koja odgaja decu kojima se ubili oca, vaskrsava iz pepala i posle zatvora postaje „majka nacije“ i simbol srpstva.

Kako je jedna folkerka postala sve to, odgledajte u osmoj epizodi serijala „Junaci doba zlog“, koju je za televiziju N1 proizvela “Audio I video produkcija JSP”.

Jelena Karleuša komentirala dokumentarac o Arkanovoj udovici: Ona je najveća sramota srpskog naroda

Emisija „Srpska majka“ iz serijala „Junaci doba zlog“ izazvala je buru u javnosti i pre nego što je emitovana, odnosno pre nego što je iko imao uvid u njen sadržaj.

Naime, pravni zastupnik pevačice Svetlane Cece Ražnatović najavio je tužbu autorima serijala navodeći da će „Ražnatović biti prinuđena da pokrene odgovarajuće sudske postupke kako bi zaštitila svoj lik i delo“ ukoliko emisija bude emitovana.

Direktorka Audio i video produkcije JSP Jovana Polić ističe za Danas da je ovako nešto nezapamćeno, i da ne postoji ličnost u svetu o kojoj ne smete da pišete.

– Oni čak i ne znaju šta će biti u emisiji a najavljuju tužbu. Mi se uopšte nismo bavili njenom estradnom karijerom, ističe Polić, dodajući da ih ova pretnja nije ni najmanje „uzdrmala“, te da će emisija biti emitovala večeras na N1, kao što je bilo i najavljeno.

Sanja Lončar, koscenaristkinja i urednica serijala „Junaci doba zlog“ podseća za Danas da je i Aleksandar Vučić je reagovao na „Vladaoca“, u času kad se emitovala prva emisija, i ocenio da se radi o četiri sata „nepatvorene mržnje“.

– Te njegove reči su, poput mantre, tri nedelje ponavljali svi njegovi mediji i „analitičari“ i to je tako ostalo zapisano u nekoj njihovoj istoriji. A vrlo je lako otići na Jutjub i videti da dve emisije traju koji minut duže od dva sata, ali koga u svetu laži koji oni oblikuju interesuje pravo stanje stvari – ukazuje Lončar.

Ona dodaje da je to manir ove vlasti i većinske Srbije koja je podržava: ako si ZA njih, sve ti je dozvoljeno.

Izvještaj tajne službe JNA otkrio pravu istinu o ‘ratniku‘ Arkanu: ‘Nije imao značajnije vojne domete‘

– Udova Ražnatović u tom oblaku moći ne živi od juče, ponajmanje otkako je Vučić na vlasti: ona zaštitu ili kriminalaca ili političke mafije ima maltene otkad je stupila na scenu. Navikla na udvorička pitanja, specijale i plasirana mišljenja koja kao da je sama kreirala, ona je sad reagovala jedino kako ume: bahato i primitivno. Ne računajući da mimo njenog sveta, u kom je božanstvo, postoji neko ostrvo na kom vegetiraju neki ljudi kojima nije do toga da dobiju poziv na Cecinu slavu ili ulaznicu za VIP ložu na nekom od koncerata Arkanove udovice – ističe naša sagovornica.

Ona dodaje da su radili emisije o Vučiću, Vulinu, Vučićeviću… ali nikada nisu imali „toliko dobronamernih saveta da se okanemo ćoravog posla i iskrene zabrinutosti za našu sudbinu, kao tokom rada emisije o Ceci“.

– Kao da je neko božanstvo ili osveštana ikona u pitanju, a ne žena sa kriminalnom prošlošću. Ona za nas jeste ikona, ali ikona srbijanskog neuspeha. A to će emisija i pokazati – zaključuje Lončar.
Najava pravnog postupka ukoliko emisija bude emitovane, za sagovornike Danasa nedvosmisleno predstavlja pritisak na medije.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže za Danas da mu pretnja tužbom govori da je serijal gledan i da je izazvao pažnju javnosti, kao i da i dalje mnogi koji su na razne načine zaštićene persone iz devedesetih a i kasnijih naših crnih perioda, ne razumeju da postoje i novinari koji hoće da postavljaju pitanja i istražuju sve što je u javnom interesu.

– Nisu svi novinari kao propagandisti sa nacionalnih frekvencija koji postavljaju dogovorena pitanja i klibere se i kad razgovaraju o smrtno ozbiljnim temama. Nažalost, nezavisni novinari i dalje moraju da brinu da li će imati zaštitu državnih organa ukoliko neko moćan reši da im se sveti zbog objavljenih činjenica i podataka. Najava tužbe Svetlane Ražnatović protiv autora serijala jeste pritisak na autore i emitera, ali ne verujem da će oni odustati od emitovanja, a i ne vidim ko bi mogao i na osnovu kog zakona da im zabrani – naglašava Bodrožić.

Glavni urednik Cenzolovke Perica Gunjić ocenjuje za naš list da estradna umetnica očigledno smatra „da je njena bliskost sa ubicama i političarima njeno umetničko delo“ te se po njemu nema šta čeprkati.

– Možda je od Marine Abramović naučila da sve može biti performans, pa zašto to onda ne bi bilo njeno druženje sa zemljakom Ivicom Dačićem i starim drugarima iz zemunskog klana, čije će delo biti njena večna inspiracija? Da ne pričamo o Arkanu i Legiji, tim velikim uzorima mladim i naprednim Srbima. I sad tu neki novinari kopaju po remek delu primadone, tom srpskom nacionalnom blagu koje je obeležilo turbo renesansu u Srba devedesetih i dvehiljaditih. Umesto nacionalnu penziju da joj daju i bar jedan spomenčić kao što je onaj Stefanu Nemanji – smatra Gunjić.

Advokat Vladimir Gajić kaže da Svetlana Ražnatović ima pravo da pokuša da traži sudsku zaštitu, ali da je pitanje da li u tome može da uspe. Naš sagovornik očekuje da autori nastave sa emitovanjem, podvlačeći da neće valjda da se povuku pred njenim pretnjama.

– Inače, ovo je sada nova disciplina pred sudovima. Vuku Jeremiću takođe pred sudom pokušavaju da izdejstvuju privremenu meru kojom bi mu se zabranilo da javno govori o korupciji. To su, inače, u pravnom pogledu kolosalne gluposti. Gđa Ražnjatović hoće da zaštiti svoj lik i delo? Pa to je komedija, to je sve što mogu da kažem – zaključuje Gajić.

Ovo je njegova posljednja fotografija: Evo kako je ubijen Željko Ražnjatović Arkan

Pravni zastupnik Svetlane Ražnatović obratio se prvo redakciji TV N1, a potom i Audio video produkciji JSP sa zahtevom da se emisija, koja u tom momentu nije bila ni u montaži, ne emituje. Kao razlozi, navodi se da su dosadašnji junaci serijala prikazani „u negativnom kontekstu“ – „kao zli, što svedoči i muzička numera u serijalu“; da ona nije političar „već estradna umetnica iza koje stoji višedecenijska karijera i obožavatelji iz regiona“; te da je Svetlana Ceca Ražnatović „zaštitila žig, lik i delo (…), te se ništa u vezi s njenim likom, delom i stvaralaštvom ne može objavljivati bez njene izričite saglasnosti.

Polić: Ne bavimo se onim što je Ražnatović „zaštitila“

„Autorski tim ove emisije bavi se onim što Svetlana Ceca Ražnatović nije ‘zaštitila’. Bavimo se činjenicom da je đuskala po estradnim binama i snimala preskupe spotove, dok su dobrovoljci paravojne jedinice kojom je komandovao njen suprug vršili ratne zločine. Bavimo se činjenicom da je bila verna druga Milorada Ulemeka Legije, Dušana Duće Spasojevića i Mileta Kuma Lukovića, od kojih su neki od nje tražili alibi, a ona pristala, da posvedoči da su u danu atentata na premijera Zorana Đinđića logističari ubistva boravili u njenoj vili“, navela je Jovana Polić, u saopštenju povodom pretnje advokata Svetlane Ražnatović saopštenju.

(VIDEO) Kako je policija spašavala Arkana i Legiju u od batina

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79