(VIDEO) Da li je masovno testiranje moguće u BiH?

20.07.2020., Zagreb - Drive in testiranja Covid 19 u ambulanti Baruna Filipovica. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Testiranje kontakata je bitno za razbijanje lanca prenosa virusa, navodi WHO u novim izdatim preporukama kao dio kontrolne strategije za pandemiju koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uputila je novu preporuku u kojoj navodi da je važno testirati sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, bez obzira da li imaju simptome ili ne.

Koliko je moguće da ova praksa bude provedena u Bosni i Hercegovini, u kojoj je sa velikim brojem zaraženih sve manje testova na koronavirus?

Testiranje kontakata je bitno za razbijanje lanca prenosa virusa, navodi WHO u novim izdatim preporukama kao dio kontrolne strategije za pandemiju koronavirusa.

Na pitanje o tome da li se u Bosni i Hercegovini vrši dovoljno testiranja na koronavirus, naši sagovornici tvrde da je, bez obzira na broj testiranja, upitna njihova pouzdanost.

Iako iz pojedinih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji tvrde da nemaju dovoljan broj testova, a neki su čak najavili i da će ovaj proces obustaviti, jer, kako tvrde, nemaju čime testirati, iz federalnog Ministarstva zdravstva stižu ohrabrujuće informacije.

Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije navode da zemlje trebaju prilagoditi strategiju testiranja potrebama i kapacitetima koje imaju, u zavisnosti od intenziteta prenosa virusa, prenosi BHRT.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79