(VIDEO) Da li je predsjednik NiP-a prekršio predizbornu šutnju?

U 19 sati zatvorena su biračka mjesta u Bosni i Hercegovini.

Prema ažuriranim podacima CIK-a BiH na nivou BiH do 16 sati izašlo je 38,83 posto ili 1.225.176 građana BiH. U Federaciji BiH glasalo je 35,98 posto ili 686.469 građana, a u RS 43,69 posto ili 509.482 građana. U Brčko Distriktu BiH glasalo je 35,91 posto ili 29.225 građana. U 17 bh. općina do 16 sati zabilježena je izlaznost više od 60 posto.

Centralna izborna komsija BiH (CIK) podsjeća da period izborne šutnje počinje u subotu, 14. novembra u 7.00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do nedjelje, 15. novembra ove godine do 19.00 sati.

Iz Centralne izborne komisije /CIK/ BiH podsjećaju da je u tom periodu, u skladu sa Izbornim zakonom, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima i kandidatima na listama pripadnika nacionalnih manjina zabranjeno učešće u javnim političkim aktivnostima.

Izbornim zakonom zabranjeno je održavanje skupova s ciljem izborne kampanje, kao i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.
Zabranjeno je izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala, korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije, te korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja s ciljem uticanja na birače.
Pod domaćim i međunarodnim sredstvima komunikacije podrazumijevaju se sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj.
Takva sredstva obuhvataju, ali nisu ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona itd.

Dino Konaković je u svojim video klipova pozivao glasače da glasaju, te da izađu na svoja biračka mjesta.

Da li je svojim klipovima predsjednik političke stranke “Narod i Pravda” prekršio predizbornu šutnju saznat ćemo nakon glavnom zasjedanja CIK Bosne i Hercegovine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79