(VIDEO) Deminiranje brda Žuč

Obišli smo radilište na brdu Žuč, na kojem demineri FUCZ-a svakodnevno ubilježe po jednu sredinu kao sigurnu za kretanje.

Sarajevo i Istočno Sarajevo će do septembra 2020. godine biti u potpunosti očišćeni od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, poručio je Perry Baltimore, direktor organizacije Marshall Legacy Institute iz SAD-a, u sklopu projekta Sarajevo bez mina 2020, a čiji je cilj deminirati površinu veću od osam miliona kvadratnih metara u nekoliko sarajevskih općina. Tim povodom posjetili smo ekipu Federalne uprave Civilne zaštite i njihove deminere na brdu Žuč. Ipak, u FUCZ-u nisu toliko optimistični i kažu: “Daj Bože”.

Trenutno su na Žuči otvorena dva radilišta Švabino brdo i Vis. Iz FUCZ-a ističu da ima još projekata na Žuči, ali da će se na ovom dijelu ubrzo sve završiti prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79