(VIDEO) Dodik nije uvijek bio protiv visokih predstavnika: Evo kako je nekada govorio

Sve je počelo kada je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida. Milorad Dodik je nakon toga pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se negira genocid u Srebrenici te pozvao građane RS-a da to isto učine.

Nakon što peticija nije prošla onako kako je Dodik zamislio te je opozicija RS-a ocijenila kao politički čin SNSD-a za skupljanje političkih poena, Dodik je započeo malo drugačiju “igricu” – objavio je da se sam prijavio Tužilaštvu BiH zbog negiranja genocida kako bi, kako je tada kazao, olakšao Bošnjacima da ga oni ne bi morali prijavljivati.

I tada je Dodik pozvao građane RS-a da ga slijede, a do danas još uvijek nije poznato da li se Dodik zaista prijavio.

Komentarišući visoke predstavnike, Dodik je kazao da oni “nemaju izvršna ovlaštenja, jer da ima, to bi bilo eksplicitno navedeno”. Također, kazao je da predstavnici međunarodne zajednice koji najviše govore o vladavini prava, a najviše ga krše – što, prema Dodikovim riječima, pokazuje djelovanje visokog predstavnika.

Dodik je tvrdio da će se MUP RS suprotstaviti pripadnicima SIPA-e ako krenu da privode negatore genocida, a sada je policija dobila Depešu: Hapsiti sve koji budu veličali zločince,…

– Inzko kaže da je on tumač Dejtonskog sporazuma. Inzko je jedan običan lažov koji blefira, bio je lokalna luda sa stanovišta svog ponašanja… – govorio je Dodik o bivšem visokom predstavniku u BiH.

Inzko je izmjenom Krivičnog zakona BiH i nametanjem odluke o zabrani negiranja genocida, kao i veličanja ratnih zločinaca, otišao ponosno iz Bosne i Hercegovine, a svome nasljedniku, novom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu ostavio pune ruke posla.

Nakon što je Christian Schmidt imenovan na poziciju visokog predstavnika i njegov dolazak u BiH nije više bio upitan, Dodik je izjavio da je Inzko za njega “posljednji visoki predstavnik” te da RS ne namjerava raditi sa “nelegitimno” izabranim Christianom Schmidtom.

Dodikova priča o visokim predstavnicima i OHR-u nije uvijek bila puna mržnje. Ranije je govorio da ima dobre donose sa međunarodnom zajednicom, posebno onda kada je izabran za predsjednika Vlade RS-a sa 42 glasa i ogromnu pomoć međunarodne zajednice.

– Visokom predstavniku obećavam da će sa mnom imati problema, u smislu što ćemo htjeti brza i efikasna rješenja i što ćemo sve ono što dogovorimo brzo i efikasno završavati, bez odlaganja – govorio je Milorad Dodik tadašnjem visokom predstavniku u BiH, špancu Carlosu Westendorpu.

Šta je još Dodik govorio, a što je u potpunoj suprotnosti sa njegovim sadašnjim izjavama, pogledajte na snimku iz 1998. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79