(VIDEO) Dodik se dogovorio sa opozicijom: Sastat će se sa Erdoganom i ići na redovne sjednice

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se konsultovao sa predsjednicima političkih partija u Republici Srpskoj i na osnovu tog dogovora sastaće se sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom tokom njegove predstojeće posjete BiH.

“Ne želim da drugoj dvojici članova Predsjedništva BiH ostavim priliku da Erdoganu iznesu samo svoje stavove, a da Erdogan ne čuje naše stavove”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

“Mi, srpska strana smo u tome veoma ozbiljni. Nećemo odustati. Godišnji odmori mogu nekome da budu izgovor, ali nama nisu. Ovo je bazični politički stav koji će trajati sve dok se to pitanje ne razriješi”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, rješenje je da se suspenduje, stavi van snage, ukine nametnuta odluka bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i da se razgovorom sa drugima vidi šta je to što je moguće u BiH da se reguliše, imajući u vidu zahtjeve bošnjačke strane i odbijanje srpske strane da se to tako uradi.

“Dok se to ne desi, neće biti odlučivanja, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, ni u okviru Predsjedništva BiH niti Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH”, istakao je Dodik.

On je pojasnio da to ne znači da se neće možda održavati neke sjednice, ali na njima neće biti odluka.

“Znam da je Komšić zakazao redovnu sjednicu Predsjedništva BiH. Procedura je takva da, ukoliko ne bude jednog člana Predsjedništva, onda dva mogu da odluče o bilo kojoj tački dnevnog reda. Neophodno je moje prisustvo kako bih mogao biti protiv bilo koje tačke dnevnog reda, što ću ja i biti”, izjavio je Dodik.

On je rekao da neće dati saglasnost na tačke dnevnog reda gdje se traži konsenzus, a to su vojna i pitanja odbrane, kao što će biti protiv i kada je riječ o svakom drugom pitanju, pa i tehničkom, kako bi na sljedećoj sjednici Predsjedništva, jer je takva procedura, mogao da podigne vitalni nacionalni interes i stvar vrati u Narodnu skupštinu Republike Srpske i na taj način da se dokaže da je Narodna skupština RS-a mjesto odluke, a ne Predsjedništvo BiH.

“To ću veoma rado činiti, bez obzira na spekulante koji pokušavaju da svaki način odgovornog odnosa prema tim pitanjima prikažu kao vid popuštanja”, naglasio je Dodik.

Kada je riječ o opozicionim strankama, Dodik je istakao da one ostaju u jedinstvu oko ovih tačaka i zaključaka Narodne skupštine, a na svakom drugom pitanju oni imaju svoju agendu.

On je ukazao da će biti na sastanku članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednik kako bi Erdogana upoznao sa srpskim stavovima i razgovarao s njim i o izgradnji auto-puta i finansijskoj podršci Turske koja izostaje, ne ide očekivanom dinamikom.

“Obavijestiću ga da su Srbija i Srpska obezbijedile novac za izgradnju auto-puta od Rače do petlje Bijeljina, više od 100 miliona eura. Mi ćemo da počnemo da radimo taj dio puta na zajedničkoj trasi”, rekao je Dodik.

On je rekao da će podsjetiti Erdogana da je govorio da je njima interes saradnja svih strana u BiH i da nikog ne favorizuje.

“Svo moje učešće u zgradi Predsjedništva BiH biće isključivo u vezi s tim”, rekao je Dodik i istakao da je potrebno, korisno i veoma važno da ne ostavi prostor za prezentaciju stavova samo dva člana Predsjedništva, nego da se tamo čuje i stav srpske strane.

On je naglasio da će se poslije sastanka sa Erdoganom u Predsjedništvu BiH vratiti u Banjaluku i neće prisustvovati neformalnim susretima.

Dodik je rekao da će vjerovatno prije naredne sjednice Predsjedništva održati još jednu konferenciju za novinare da pojasni pitanja koja su stavljena na dnevni red i da pojasni kako će se on ponašati, a, kako je istakao, ponašaće se isključivo u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

“Čak i ako neko izađe iz toga, mi ćemo ostati, jer imamo dovoljno potencijala da sprovodimo te zaključke od kojih nećemo odustati”, rekao je Dodik.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan doputovaće ove sedmice u službenu posjetu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79