(VIDEO) Dok su građani Sarajeva uznemireni, komesar Selimović dijeli dodatke na platu

Komesar Uprave policije MUP-a KS Nusret Selimović, Nezavisnom odboru za izbor i reviziju komesara Skupštine KS nije pravovremeno dostavio tromjesečni izvještaj o radu za period april-juni. Samim tim i Nezavisni odbor kasnio je s dostavljanjem izvještaja o radu komesara koji je trebao dostaviti Skupštini Kantona Sarajevo.

Selimović nakon dostavljanja izvještaja nije prisustvovao ni sjednicama odbora te nije redovno informisao odbor o događajima koji dovode do uznemirenja javnosti – piše Hayat

U izvještaju nezavisnog odbora stoji:

  • U dostavljenom tromjesečnom izvještaju od strane policijskog komesara za isti period navedeno je da je isti postupao po zahtjevima dostavljenim od strane komisije za sigurnost Skupštine KS i Nezavisnog odbora i o tome izvještavao navedena tijela, a o značajnim događajima od posebnog interesa za sigurnost građana kantona Sarajevo, na dnevnoj osnovi izvještavao je ministra. Nezavisni odbor u vezi s ovim navodom ističe da policijski komesar u izvještajnom periodu nije informirao Nezavisni odbor na način i u rokovima propisanim članom 23, stav 3, tačka z, Zakona o unutrašnjim poslovima Kanona Sarajevo kojim je utvrđeno da policijski komesar bez odlaganja, a najkasnije u roku od 24 sata i u kontinuitetu informiše Nezavisni odbor o sigurnosnim događajima koji su uznemirili javnost Kantona Sarajevo s obzirom na način izvršenja krivičnog djela ili posljedicu krivičnog djela, počinioca ili posljedicu o čemu sačinjava i prosljeđuje pisanu informaciju. Nezavisni odbor konstatuje da se navedene informacije ne dostavljaju u propisanom roku ili se uopće ne dostavljaju informacije o događajima koji su naprijed opisani već za iste Nezavisni odbor saznaje putem medija.

A, u tom izvještajnom periodu prema zvaničnim podacima MUP-a KS počinjeno je 987 krivičnih djela među kojima su razbojništva, pljačke, krađe, teške krađe na naročito opasan ili naročito drzak način u kojima su izvršioci, upotrebom fizičke snage otimanjem, trganjem, verbalnom prijetnjom otimali mobitele, novac, nakit i tašne od građana na ulici, sportskim kaldionicama, ugostiteljskim objektima i apotekama. Ukradeno je 16 automobila, podmetnuto je preko 30 požara, desilo se  nekoliko bombaških napada.

Posljedice svega je nanesena materijalna šteta građanima koji su se našli na meti pojedinih krivičnih djela u iznosu preko milion i osam stotina hiljada maraka kao i velika uzmenirenost ostalih građana Sarajeva.

Zašto se komesar Selimović u izvještajnom periodu indolentno ponašao prema sjednicama nezavisnog odbora koji nadzire njegov rad? Da li je time htio izbjeći pitanja odobora? Zašto u propisanim zakonskim rokovima nije informisao odbor o pojedinim događajima? To samo komesar zna.

Postavlja se pitanje kome uopće odgovara uzmenirujuća sigurnosna situacija? Građanima Sarajeva zasigurno ne, ali građane niko ništa i ne pita.

Od septembra prošle godine do septembra ove godine ukradeno je 122 automobila, počinjeno preko 5 hiljada krivičnih djela, 12 ubistava… Mnoga djela su dovela do velike uznemirenosti građana. Stječe se dojam da se komasar tokom svog mandata više bavio posljedicama izvršenja krivičnih djela nego njihovom prevencijom s ciljem zaštite građana i njihove imovine.

Kako smo ranije već izvještavali na posljednjoj sjednici nezavisnog odbora Selimović je, između ostalog pitan kako je moguće, da usprkos više od 20 uhapšenih policajaca Jedinice za saobraćaj MUP-a KS zbog korupcije, njihovi dugogodišnji rukovodioci nisu imali nikakva saznanja da se ti policajci bave nezakonitim radnjama za koje se sumnjiče.

Pitali su komesara koje su mjere poduzete prema komandiru Jedinice za saobraćaj MUP-a KS. Prema našim izvorima i MUP-a KS, Selimović nije poduzeo nikakve mjere prema komandiru jedinice za saobraćaj. Naprotiv nagradio ga je. Prema riješenju kojeg smo dobili iz MUP-a KS komandir je nagrađen jednokratnim dodatkom na plaću od 30% i to kako je navedeno u rješenju “zbog izvanrednih radnih rezultata”. Dodatkom od 30% na plaću nagrađen je još 21 pripadnik Jedinice za saobraćaj.

Kako stoji u obrazloženju rješenja nagrađeni su, jer su između ostalog, u periodu januar – oktobar 2020. dali izuzetan doprinos u rasvjetljavanju događaja koji su izazvali poseban interes javnosti. Jedan od njih je i onaj kada je automobil vukao muškarca na sankama na autoputu kod Sarajeva.

Dan poslije svi akteri događaja su privedeni i sankcionisani. Slažemo se kao i cjelokupna javnost da ovakvi postupci moraju biti sankcionisani. Isto tako, dodatak na plaću je u skladu sa zakonom i tu ništa nije sporno. Međutim, jako je zanimljivo da se rasvjetljavanje ovog slučaja smatra “izuzetnim doprinosom I izvanrednim rezultatima” s obzirom da je sam događaj snimio jedan od vozača. Snimio je i registarske oznake svih aktera koji su blokirali put kako bi se nesmetano sankali na putu. Snimak je na svom yt kanalu objavio glavni akter događaja.

S druge strane, od augusta prošle godine desilo se blizu deset hiljada saobraćajnih nesreća. 15 osoba je poginulo. Kontrolisano je 227.321 vozilo i njihovi vozači. Za razne saobraćajne prekršaje izdato je 235.074 prekršajna naloga. Samo za nepropisno parkiranje izdato je 87.148 naloga. Poznata je činjenica da su pojedina naselja suočena s nedostatkom parking prostora, da su građani tih naselja ogorčeni zbog kontinuiranih kazni na vozilima koja često nikom i ne smetaju. Služba “Pauka” u nadležnosti KJKP “Rad” u godini dana je, kako to stoji u izvještajima MUP-a KS “premjestila” 2.916 automobila. Ukoliko jednostavnom matematičkom računicom saberemo cijenu premještaja vozila 100 KM, 11,70 KM za čuvanje vozila koje se premjesti te 40 maraka za nepropisno parkiranje dolazimo do brojke od 442.357 maraka naplaćenih od građana KS od septembra do septembra. S 2009 prekršajnih naloga kažnjeni su pješaci koji su kršli propise.

Ako se ova statistika uporedi sa blizu 10.000 saobraćajnih nesreća sa 15 poginulih osoba koje su se u navedenom periodu desile u KS stječe se dojam da broj uručenih prekršajnih naloga ne djeluje preventivno.

Prema navedenim statistikama, može se postaviti pitanje da li je prioritet rada Selimovića sankcionisanje saobraćajnih prekršaja ili njihova prevencija, posljedice izvršenja krivičnih djela ili njihova prevencija.

Međutim, na ta pitanja komesar će imati priliku odgovarati poslanicima Skupštine KS i članovima Nezavisnog odbora, kada se pojavi na sjednici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79