(VIDEO) Dokaz izborne prevare: Srebreničaninu u dijaspori jučer stigao glasački listić

Pet dana nakon izbora, ne stišava se bura oko izbornih rezultata u Srebrenici.

Iako je SNSD-ov kandidat Mladen Grujičić u prednosti, Bošnjaci čekaju rezultate putem pošte koji bi mogli stvari riješiti u korist Alije Tabakovića. Neosporno je da Grujičiću ide u korist i činjenica da glasački listići nisu na vrijeme stigli bh. građanima u dijaspori.

Neki od njih govorili su ekskluzivno za O kanal.

Hasib Mustafić i njegova žena Ajka žive u Saint Louisu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Rođeni su u Srebrenici, prijavljeni i imaju pravo glasa u toj općini. Iako su se na vrijeme prijavili za glasanje putem pošte, bili na spisku, izborni materijal na njihovu adresu došao je nakon lokalnih izbora u BiH.

– Tek je jučer stigao glasački listić. Evo, pokazat ću vam. Ovdje piše da su poslali 20.10., i jučer je tek stiglo, kaže Hasib Mustafić.

Ko je zakazao, nije poznato. Poznato je da Hasib i Ajka nisu jedini koji su listić dobili mnogo kasnije nego je to trebalo. Na Facebooku je mnogo primjera. A iz inicijative “Moja adresa Srebrenica” ukazuju na različite malverzacije. Pečati na kovertama koji ukazuju da je izborni materijal poslat 26.10 jasno govore da je bilo kasno. Neki čak kažu da, iako su se prijavili za glasanje u Srebrenici, materijal su dobili za glasanje u drugim općinama u Republici Srpskoj. Iz inicijative “Moja adresa Srebrenica” ne odustaju, i pozivaju sve ljude koji žive u dijaspori da glasaju uprkos evemu.

Tračak nade da će glasovi biti priznati i da će porodica Musfatić i mnogi drugi ostvariti svoje osnovno pravo jeste odluka CIK-a da usvoji zaključke o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica. No, borba još uvijek traje.

Treba podsjetiti da ovo nije prvi put da kasni materijal ili se Bošnjaci u dijaspori suočavaju sa nekim problemom prilikom glasanja. No, sve to ostaje kao podsjetnik da se borba za izbore vodi mnogo više dana od samog izbornog.

U nastavku pogledajte cijelu priču. Donosi je Adisa Herco.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79