(VIDEO) Domovi zdravlja u Tuzlanskom kantonu: Je li sve spremno za početak vakcinacije?

Unatoč tome što vakcine protiv koronavirusa u FBiH još uvijek nisu pristigle, domovi zdravlja diljem Federacije uveliko se pripremaju za njihov dolazak. Prvom isporukom Tuzlanskom kantonu će biti na raspolaganju oko 3 hiljade vakcina proizvođača Pfizer. Prioriteti prilikom vakcinisanja biće zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi”.

“Planom provođenja programa vakcinacije kako prioritetnih a kasnije i masovno vakcinisanje stanovništva protiv covida vakcinom koja nam bude dostupna, osiguran je način transporta od centralnog nivoa prema kantonalnom nivou, način skladištenja u kantonalnim zavodima mislim da će se riješiti danas, sutra. Osiguran je način transporta vakcina prema zahtjevima punktova koji će se nalaii u domovima zdravlja”, rekao je Blaško Topalović epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Dom zdravlja Tuzla intenzivno se priprema za proces vakcinacije stanovništva. Prema uputama Zavoda za javno zdravstvo i kantonalnog ministarstva zdravstva, napravljeni su spiskovi prioritenih skupina za vakcinisanje. U prvom valu vakcinacije to će prvenstveno biti medicinski radnici i osobe starije od 75 godina života. Doktorica porodične medicine u Tuzli Snežana Hrustić istakla nam je da su formirani timovi koji će biti zaduženi za vakcinaciju stanovništva.

“Odredili smo tačno i precizne timove. Biće 6 timova. Svaki tim se sastoji od ordinirajućeg ljekara i dvije sestre. 6 timova će obnašati tu vakcinaciju za građanstvo, a 3 tima će biti za potrebe vakcinacije zdravstvenih radnika. Prošli smo edukaciju. Odabrali smo iskusne sestre, provjerene sestre neko ko već taj posao radi dugo i kvalitetno, naravno i da ljekari prave te kriterije”, rekla je Snežana Hrustić šef u centru sa pridruženim ambulantama opšte porodične medicine Doma zdravlja Tuzla.

Uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, vakcina je jedini način zaustavljanja pandemije, ističu stručnjaci iz oblasti medicine. Baš poput tuzlanskog, domovi zdravlja u Lukavcu, Gračanici i Živinicama spremni su za početak procesa vakcinacije.

“Mi smo već prvim naredbama od strane federalnog i kantonalnog ministarstva zdravstva uradili sve pripremne radnje u skladu sa preporukama. Oformili smo mobilne timove, lokalne timove, odredili broj medicinara i ekipe koje će na terenu ispoštovati sve preporuke. Tako da smo mi spremni već od 15. januara za eventualni dolazak vakcine. Onoliko koliko imamo timova porodične medicine toliko smo i formirali mobilnih timova. Dakle za svaki tim porodične medicine računato je da će oni biti, jer su bili zaduženi da prave spiskove rizičnih kategorija, dakle svaki tim će biti uključen kao mobilni tim za eventualno sprovođenje vakcinacije”, istakla je prim. dr. Elmedina Memić šef higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Lukavac.

“Obrazovali smo 3 tima. Radi se o edukovanim sestrama koje su prošle edukaciju. Edukaciju su držali radnici koji već godinama rade na procesu vakcinacije tako da su ih uputili kako će teći ova vakcinacija,a naravno mi smo dobili upute od kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. Svaki vakcinalni punkt će biti u sastavu jedan ljekar dvije sestre i imat će prostoriju za pregled i prostoriju za aplikaciju kao i prostoriju u kojoj će pacijent nakom aplikacije vakcine da odleži i odsjedi jedan period radi praćenja”, naglasila je Ružica Janković šef higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Živinice.

Stanovništvo tuzlanskog kantona podijeljenog je mišljenja kada je u pitanju vakcinacija protiv koronavirusa. Jedni žele, drugi ne, a česti su i oni koji još uvijek nisu sigurni u svoj izbor.

Nakon zdravstvenih radnika, štićenika i osoblja staračkih domova i osoba starijih od 75 godina, vakcinisat će se uposlenici MUP-a TK i prosvjetni radnici. Od broja vakcina koje budu sukcesivno dolazile u Tuzlanski kanton, zavisit će i broj vakcinisanih osoba. Brojni stručnjaci ističu da je procenat uspješnosti vakcine proizvođača Pfizer više od 95 odsto. Međutim proces vakcinacije ne znači nužno i kraj pandemije. I nakon vakcinacije biće neophodno poštovati određene epidemiološke mjere kako bi pandemiji koja je zahvatila čitav svijet došao kraj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79