(VIDEO) Drama u RMU Zenica: Intervenisala zenička Hitna pomoć, rudarima pozlilo

Nekoliko stotina članova Sindikata rudara iz sedam rudnika protestovalo je danas ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu, da bi se nakon propalih pregovora vratili u Zenicu.

Vlada Federacije BiH danas nije ubijedila predstavnike rudara rudnika mrkog uglja Breza i Zenica da će pronaći rješenje za njihove probleme pa su za 13. septembar najavili generalni štrajk.

Oko 500 rudara danas je izašlo na ulice Sarajeva kako bi protestovali, dok je njih 200 ostalo u jamama i tako na najteži način izrazilo svoje negodovanje.

Rudari koji su sišli u prvu i drugu smjenu još uvijek se nalaze ispod zemlje, a nekima od njih je večeras pozlilo.

Na licu mjesta intervenirala je Hitna pomoć, koja je povrijeđenog rudara prevezla u Kantonalnu bolnicu Zenica. U međuvremenu je još dvojici rudara, zbog izgladnjelosti pozlilo pa ih je hitna pomoć prebacila u bolnicu.

Rudari će večeras prenoćiti u jami, a sve zbog izraza nezadovoljstva i odnosa nadležnih prema Rudniku mrkog uglja Zenica koji nemaju rješenje za njihov problem blokade računa.

Rudari već šest dana čekaju plaću i topli obrok. Istrošili su se pred opremanje djece koja su krenula u školu. Mnogi nemaju za hljeba, tako da je ovo i za očekivati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments