(VIDEO) Druga strana priče o “ruglu” u centru Sarajeva: Ko je Enes Hodžić i kako je zapravo trebala izgledati drvena kućica u Velikom parku?!

Suvenarnica u centru Sarajeva nije bila završena te je u svojoj konačnici trebala posve drugačije izgledati i, čini se, nikako ne bi djelovala kao ruglo u glavnoj gradskoj ulici. Ali…

Vlasnik “kućice” u centru Sarajeva je član Naše stranke Enes Hodžić: “Ima dozvolu, sve je po zakonu”

Sve je počelo jednim tekstom u medijima i fotografijom nezgrapne kućice u centru Sarajeva, ispred Velikog parka ulici Maršala Tita… A onda je krenula lavina burnih političkih reakcija (SDA) koje su vodile čak do zahtjeva za ostavkom načelnika Općine Centar Srđana Mandića – zbog 3,5 kvadrata javne površine!

Elem, nakon višednevne prašine i sprovedenog inspekcijskog nadzora, Općina Centar je juče donijela odluku da se sporni objekat ukloni.

No, priča ima i svoje drugo lice…

Glavni i trenutno jedini krivac za “ruglo” u Velikom parku u javnosti je etiketiran Enes Hodžić, VK električar, borac Armije BiH, višestruko nagrađivani inovator, član Naše stranke…

– Iznenađen sam i zbunjen neočekivanom medijskom pažnjom…Usred za mene velikog problema, u datim izjavama za pojedine medije nisam stigao predstaviti cijelu ovu priču u potpunosti, sa konkretnim detaljima. Mišljenja sam da većinu medija i nije interesovala istina, nego već unaprijed stvorena PRIČA – kaže ogorčeno Enes Hodžić za DEPO Poral.

Općina Centar ipak krije detalje: Kameni objekat bit će uklonjen

Pojašnjava i da već četvrtu godinu aplicira sa zahtjevom za postavljanjem kioska za prodaju rukotvorina na teritoriji općine Centar.

– U svakoj aplikaciji sam navodio pravno lice Omar&Enes Comemerce bez isticanja stranačke pripadnosti. Na ovogodišnju aplikaciju sam 07. jula dobio rješenje za privremeno korištenje javne površine na lokaciji Mis Irbina 26 (ugao Radićeve i Mis Irbine). U toku pripremnih radova, početkom augusta, informisan sam da Turistička zajednica Kantona Sarajevo uslovljava učešće u projektu Opcine Centar Urban Art u Radićevoj ulici uklanjanjem mog objekta, te sam zbog viših interesa Općine prihvatio ponuđenu zamjensku lokaciju u Velikom parku – pojašnjava Hodžić.

Inače, ovaj objekat je trebao biti suvenarnica u kojoj je planirana prodaja sarajevskih rukotvorina, te bi u njoj, osim Hodžića, minimalna sredstva za život svojim radom ostvarivalo još petnestak porodica.

Međutim, sve to sada pada u vodu…

– Zbog nevjerovatne medijske hajke, a prvenstveno zbog poštovanja prema Srđanu Mandiću koji sa ovom pričom nema nikakve veze, ja ću ukloniti objekat. Uklonit ću ga bez obzira na spoznaju da su moja 3,7 kvadratnih metara izazvala veću pažnju nego hiljade nelegalno izdatih i ustupljenih kvadrata dosadašnje općinske administracije… Nisam ja neko ko želi brukati ni sebe, ni Grad, ni Općinu. Čovjek sam koji je sve to u najboljem svjetlu prezentirao, o čemu svjedoče i moje medalje. Bez obzira na razočarenje što neću biti u stanju realizovati jednu svoju ideju, ponosan sam da će Naša stranka na mom primjeru pokazati da ne postoje povlašteni – poručuje nakon svega Enes Hodžić.

Inače, suvenarnica u centru Sarajeva nije bila završena te je u svojoj konačnici trebala posve drugačije izgledati i, čini se, nikako ne bi djelovala kao ruglo u glavnoj gradskoj ulici. Hodžić pojašnjava za DEPO Portal:

– Kako sam nevješt u kompjuterskim programima, na zahtjev službi sam dostavio fotografiju sa interneta kako bih želio da to izgleda. A da sam dobio vremena više od jednog dana, koliko mi je dala općinska inspekcija, objekt bi izgledao otprilike ovako…

Priča o inovatoru Enesu Hodžiću

Obrat u slučaju “misterioznog” objekta u Sarajevu: Općina želi da ga ukloni, vlasnik zabranjuje

Enes Hodžić je VK električar iz Sarajeva. Za svoj izum, vodenu vertikalnu turbinu, prvo je na Arca-festu u Zagrebu dobio bronzanu medalju, a zatim na festivalu „Tesla fest” u Novom Sadu, zlatnu. Poslije su slijedile medalje u Seulu, Bankoku, Moskvi i Strazburu. Od rumunske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva dobio je priznanje da je njegova vertikalna turbina prihvatljivo rješenje za eksploataciju snage vodenih tokova.

Nakon posljednjeg rata u BiH pokušao je da se bavi trgovinom, ali kako nije imao početni kapital, privatni biznis zapravo nikada nije ni zaživio, a onda se zaposlio u državnoj firmi i okrenuo svojim nekadašnjim idejama. Od 2006. godine ozbiljno se počeo baviti inovatorstvom.

Kako je došao do ideje o vertikalnoj turbini?

– Kad sam čuo da hoće Neretvu da unište, da je pregrade hidroelektranama, počeo sam intenzivno da razmišljam o tome, da li bi se snaga te naše prelijepe rijeke, mogla nekako iskoristiti, a da ona ne bude uništena. Da se na neki način zadovolje ekološki parametri, a da se iskoristi snaga rijeke za proizvodnju električne energije. Tako sam došao do vertikalne vodene turbine, koju pokreće normalan protok vode. Taj sam izum patentirao (2008.) i zvanično sam dobio potvrdu od našeg Zavoda za patente, da je moj izum zaštićen – ispričao je svojevremeno Hodžić.

(VIDEO) Vlasnik objekta iz sarajevskog parka: Htio sam da BiH ima svoj kutak

Priču o Enesu Hodžiću i njegovim inovacijama pogledajte u videu…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79