(VIDEO) Druga strana priče

Druga strana priče incidenta u DZ Široki Brijeg iznosi i drugačiji razvoj situacije, prema kojemu je liječnica na verbalne uvrede odgovorila verbalnim uvredama, a potom i fizički nasrnula na muža pacijentice. –
Zdravstveni djelatnici Doma zdravlja Široki Brijeg u petak su održali petominutni prosvjed s ciljem upozoravanja na nezavidan položaj u kojem se nalaze i u znak potpore liječnici koja je u proteklom tjednu napadnuta u Ginekološkoj službi. Liječnici su na prosvjedu istaknuli potrebu uvođenja kamera i zaštitara kako bi se pojačala sigurnost rada zdravstvenih djelatnika. Podsjećamo, u srijedu je za Bljesak.info glasnogovornik Uprave policije MUP-a ŽZH Dražan Bošnjak potvrdio da se najprije dogodio verbalni, a potom i fizički napad na ovu liječnicu, od strane 25-godišnjeg Petra Boguta iz Širokog Brijega.
Događaj je okarakteriziran kao kršenje javnog reda i mira te je utvrđeno da će biti poduzete mjere sukladno Zakonu o javnom redu i miru ŽZH. Liječnica koja je jednim od glavnih aktera ove priče u petak se nije pojavila na prosvjedu ispred Doma zdravlja pa njezin opširniji komentar zasad nije bilo moguće dobiti. No, druga strana priče iznosi i drugačiji razvoj situacije, prema kojemu je liječnica na verbalne uvrede odgovorila verbalnim uvredama, a potom i fizički nasrnula na muža pacijentice.
Druga strana priče – ”kese” su prioritet Pacijentica Martina Bogut Širokobriježanka je u visokom stupnju trudnoće. Za portal Jabuka.tv opisala je što se dogodilo prilikom samog dolaska u širokobriješki Dom zdravlja, prije sporne situacije između njezina muža i liječnice. ”U utorak 11. prosinca 2018. godine oko 15:25 sati došla sam u Dom zdravlja na odjel ginekologije po uputnice. Po dolasku ne nalazim sestru za pultom. Sestra stiže nakon par minuta pitajući me što mi treba i odgovaram da mi trebaju uputnice za bolničko liječenje za porod i kontrolu”, navela je Širokobriježanka. Kako dalje opisuje, nakon nekog vremena sestra je došla po njezinu knjižicu i ubrzo se vratila govoreći kako će je uskoro prozvati. U međuvremenu u čekaonicu ulazi starija gospođa s “kesom”, a nakon nje i mlađa gospođa i na kraju mlađi gospodin koji traže nalaze. U ordinaciji se za to vrijeme odvija pregled. Kad je završio pregled, u istu ulazi gospođa s “kesom”, da bi se ona i liječnica premjestile u sestrinsku sobu i zatim tu nastavile razgovor. ”Nakon nje, u ordinaciju ulaze gospođa koja je otprije čekala pregled, a onda i dvoje preostalih sa sestrom, tražeći nalaze i ostaju neko vrijeme u ordinaciji s liječnicom. Nemar, nepoštivanje reda i bespotrebno čekanje me uznemirilo shodno činjenici da sam u poodmakloj trudnoći. Znajući da kao takva imam prednost, čekala sam svoj red pa ipak su “kese” i ostali bili prioritet, a došli su nakon mene”, opisala je razvoj situacije. Čekanje i lažna optužba Nakon njih, pacijentica je napokon ušla liječnici i uredno zatražila uputnice.
https://www.youtube.com/watch?v=fIqtovgdOMc
”Dok ih ona ispisuje, pita me zašto sam depresivna, na što sam odgovorila da mi se oduljilo čekati. Njezino protupitanje bilo je kako čekam kod kozmetičarke ili frizerke. Ostala sam zatečena ovim neprofesionalnim i provokativnim pitanjima koja su me dodatno uznemirila. Izlazim iz ordinacije s uputnicama, koje mi ovjerava sestra na pultu i napuštam Dom zdravlja. Dolazim do supruga u auto i ukratko prepričavam događaj. On odlazi u ginekološku službu, s namjerom da izgrdi sestru i doktoricu”, opisala je mlada Širokobriježanka Martina Bogut. Kako je dodala, suprug se vratio nakon par minuta uzrujan i opisao joj incident koji mu se dogodio i zatim su otišli. ”Ovo moje i njemu slična i gora iskustva s osobljem Doma zdravlja dijele mnogi pacijenti gotovo svakodnevno i to, nažalost, spada pod normalno. Zato u cijeloj ovoj priči najvećim problemom smatram lažnu optužbu za fizički napad, što je krajnje gnjusan i podmukli čin kojem nismo tako često svjedoci”, istaknula je Martina Bogut. Uzvraćeno vikanje i napad liječnice Njezin suprug Petar Bogut opisao je i svoje viđenje i udio u cijeloj situaciji. Kako je naveo, od dolaska pred Dom zdravlja oko 15:25 sati, čekao je suprugu u automobilu do oko 16:30 sati.
”Negdje oko 16:30 sati supruga dolazi do mene i sjeda u vozilo te mi je rekla da je potresena drskošću i nemarom liječnice i sestre koja radi na prijemnom pultu Ginekološke službe. Rekla je i kako su se besramno ponijele prema njoj znajući da ima prednost kao trudnica. Tri pacijenta ušla su ‘preko reda’, ali je supruga ipak sačekala svoj red, iako je ostala zadnja”, naveo je Petar Bogut. Kako dodaje, kad je čuo njezine riječi i vidio u kakvom stanju je došla, to ga je veoma pogodilo i rasrdilo.
”Izašao sam iz vozila i otišao u Ginekološku službu s namjerom da im kažem kako su bezobrazni i nepošteni te da ih može biti sram da se tako ophode prema jednoj trudnici. Kada sam ušao u službu, nije bilo pacijenata te sam udario šakom od prijemni pult. Ulazim u sobu na kraju hodnika, gdje pronalazim liječnicu i medicinsku sestru kako bezbrižno ispijaju kavu i puše cigarete, na što sam se još više rasrdio i iste upitao visokim tonom kako se mogu ponašati tako prema jednoj trudnici u devetom mjesecu trudnoće, da je nepošteno da ona mora čekati sat vremena, a da druge puštaju preko reda”, opisao je Bogut razvoj situacije –
”Vičući je krenula prema meni u namjeri da me udari, što izbjegavam vraćajući se korak unatrag. Tada hvata ulazna vrata od ureda te u izljevu bijesa udara desnom nogom u rub vrata. Tada opet kreće prema meni, ja zatvaram vrata u namjeri da spriječim dolazak liječnice do mene. Vrata sam držao zatvorena sve dok s unutarnje strane liječnica nije pustila ručku na vratima. Krećem prema izlazu, udaram kantu za smeće te odlazim iz službe, opisao je Bogut”, ističući da je fizički napad s njegove strane pretrpila jedino spomenuta kanta za smeće. Bogut je dalje naveo da je otprilike pola sata kasnije policija došla na njihova kućna vrata te da je, ne želeći dodatno uznemiriti svoju suprugu, sačekao da policajci odu. Kasnije je otišao prema njima i našao ih ispred ulaza u zgradu. ”Priveden sam u Policijsku upravu Široki Brijeg, gdje sam dao svoju izjavu o nemilom događaju. Za to vrijeme moja supruga je bila sama do trenutka kad sam nazvao svoju majku i sestru da idu k njoj. Kući sam došao poslije 20:00 sati tog dana”, naveo je Bogut.
”Žao mi je istinskih liječnika” Bogut je za portal Jabuka.tv dao i opsežniji komentar nakon razvoja cijele situacije i održanog prosvjeda liječnika Doma zdravlja Široki Brijeg. ”Na sve ovo što nam se izdogađalo i što smo mogli poslije pročitati na portalima, mogu reći da sam duboko razočaran lažnim tekstovima i osudama da sam nekoga fizički napao i ozlijedio. Još jednom poručujem: ispričavam se za narušavanje javnog reda i mira. Napominjem da sam ja osoba koja je samo verbalno vrijeđala, a bila je napadnuta od spomenute liječnice koja je nasrnula na mene te sam bio primoran izaći iz prostorije i braniti se od pobješnjele i frustrirane liječnice, što je opisano u prethodnom tekstu. Napominjem i to da sam ja samo verbalno vrijeđao a ona je uzvratila isto i još me pokušala fizički ozlijediti, što sam na sreću izbjegao. A sutradan onako lažno optuživati mene i praviti prosvjede na osnovu gnjusne laži – to samo dokazuje tko je zapravo taj koji se krije iza ovolike pozornosti medija. To je liječnica kojoj su potrebni mediji da preduhitri istinu, pozivajući sve liječnice, liječnike i osoblje u pomoć i stavljajući ih na čelo ove predstave.
Žao mi je istinskih liječnika, sestara i osoblja koji nemaju veze s ovakvim iskustvima”, komentirao je Bogut. Pacijenti bi trebali tražiti da se uvedu kamere Bogut je dodao da i u Širokom Brijegu postoje liječnici koji su poštovani u narodu jer takvi i čuvaju dostojanstvo svakoga pacijenta. ”Takvi nikada ne dopuštaju pokazati frustraciju prema pacijentu, što nije slučaj sa spomenutom liječnicom ginekologije, koja prema mnogim iskustvima njezinih pacijentica iskaljuje svoju frustraciju na njima. Još želim skrenuti pozornost na činjenicu da je moja supruga u zadnjem stadiju trudnoće. Sada zamislite koliki stres moramo trpjeti kada je toliko portala diljem BiH objavilo takvu gnjusnu laž o meni, a nepoštenu i bešćutnu liječnicu prikazalo kao žrtvu, ženu ginekologinju koja je spremna pogaziti sve životne vrijednosti da bi iskalila svoje frustracije i pravdati svoj neprofesionalni rad i odnos s pacijentima. To je prava tuga i sramota. Mislim da su pacijenti ti koji bi trebali tražiti da se uvedu kamere kako bi se spriječile ovakve situacije”, istaknuo je Bogut. Da je barem kamera bila tamo kada se dogodio onaj nemili događaj, ne bih trebao sada ništa puno pričati. Mi pacijenti ne smijemo više šutjeti i pričati priče kada je kasno za to, zaključio je Bogut. –
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments