(VIDEO) Džaferović: Pozivamo Hrvatsku da obustavi radove na Pelješkom mostu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da su danas na sjednici usvojenim zaključcima pozvali Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

– Ukoliko se to ne desi, treba pokrenuti postupak mirenja kako je predviđeno međunarodnom konvencijom, a ukoliko i to ne uspije, treba pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za prava mora – kazao je.

Međutim, Džaferović je naglasio da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije podržao zaključke, te da je najavio ulaganje vitalnog entitetskog interesa.

– Ukoliko u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobije dvotrećinsku većinu, zaključak neće biti usvojen, u suprotnom će biti postupano onako kako je navedeno u Zaključku – pojasnio je Džaferović te poručio da BiH ne traži ništa što nije njeno.

Smatra da interes RS-a treba biti da BiH ima neometan pristup otvorenom moru u skladu sa Konvencijom o pravu mora UN-a.

Istakao je da je predsjedavajući Predsjedništva Dodik zadužen da uputi pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.

– BiH ne traži ništa što joj ne pripada i mi ćemo na tome ustrajati. Mi ćemo prava BiH osigurati. Šta god da odluči NSRS, mi se nećemo prestati boriti – poručio je.

Džaferović je kazao da su razgovarali i o migranstoj krizi te da će sa susjednim zemljama, Srbijom i Crnom Gorom, početi razgovore o rješavanju te krize kako bi se, između ostalog, osigurala i granica BiH. Dodao je da Vijeće ministara BiH ni na ponovljeni zahtjev Predsjedništva BiH nije dostavilo sveobuhvatan plan o rješavanu migrantske krize.

Također je istakao da su se bavili pitanjima predstavljanja BiH u tijelima Vijeća Evrope i tijelima Stalnog krivičnog Haškog tribunala, te da su zadužili Ministarstvo vanjskih poslova BiH da raspiše javni konkurs.

Govoreći o formiranju vlasti na državnom nivou, Džaferović je poručio da Stranka demokratske akcije prvenstveno traži poštivanje postojećih zakona i politika.

– Nakon što se pošalje prvi Godišnji nacionalni plan o NATO putu odmah ćemo imati imenovanog mandatara i novi saziv Vijeća ministara – zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79