(VIDEO) Džaferović stavio Dodiku na znanje: Nema nikakvog, a pogotovo ne mirnog razlaza u BiH

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastao se danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zahvalio se NATO-u za veliku podršku.

“Naše pretenzije su NATO savez i BiH je odlučna u tome. Ovdje sam došao da kažem da su važne institucije BiH ali i da postoje politike koje to usporavaju. BiH je država u kojoj je NATO savez uradio važne stvari. Zaustavio rat, uspostavio mir, s nama predano radio u potpisivanju Dejtonskog sporazuma. Uvjeren sam da će NATO i dalje štiti Dejtonski mirovni sporazum. Želim se zahvaliti na prilagođenom paketu podrške državama aspiranticama, posebno zbog ruske agresije na Ukrajinu. Utjecaj Rusije postoji u BiH i postoje otvorenje prijetnje i to radi ruski ambasador u Sarajevu i prijeti da će BiH osjetiti posljedice ako uđe u NATO. Mi idemo u EU integracije i NATO put i niko nas neće spriječiti. Trazimo podršku i da se referirate na važu ulogu da čuvate Dejtonski sporazum i mir.”

Nema secesije mirnim putem

Džaferović je istako da secesionističke politike člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ne može proći mirnim putem ali da se nada da do toga neće doći i da će te politike završiti na “smetljištu historije”.

Na pitanje novinara N1 Esmira Milavića da se U BiH govori o mirnom razdruživanju ali i iz Hrvatske o novoj mogućoj samoupravi, da li vjeruje da će NATO biti garant sigurnosti, Džaferović je rekao:

“I Dodik i svi drugi treba da znaju da nema nikakvog, a pogotovo mirnog razlaza u BiH, nema dodatnih ni etničkih, ni bilo kakvih drugih podjela u BiH”.

Vjeruje da će NATO pružiti neophodnu podršku i da će sačuvati mir u BiH i posebno što postoje indicije da Rusija neće glasati da se misija Althea nastavi.

Odmah nakon pressa, Džaferović će se obratiti i na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje inače čine stalni predstavnici svih država članica NATO saveza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79