VIDEO E-cigarete uzele prvu žrtvu, liječnici upozoravaju: Pazite gdje ih kupujete, u tekućine se dodaju razni štetni spojevi

Nedavno je u SAD-u zabilježen prvi tragični slučaj od posljedica e-cigarete, a 193 osobe oboljelo je od bolesti pluća koja se povezuje s takvim cigaretama.

Kao što su pisali neki mediji, razlog tome mogao bi biti to što su oboljeli korisnici u e-cigarete dodavali sintetički THC ili neke druge štetne tvari. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo građanima šalju upozorenja i savjete, piše eMedjimurje.

– U te tekućine se dodaju različite boje, različiti kemijski spojevi, tako da ima pregršt tih stvari koje se u tome nalaze, u samoj tekućini, a da ne kažem u tim vodenim parama koje su također štetne. Čak su štetne i za pasivne pušače – napominje Dijana Mayer iz odjela za unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih HZJZ-a. – Ako već morate pušiti, ako konzumirate e-cigarete pazite gdje kupujete, od koga kupujete, da taj proizvod na sebi ima deklaraciju.

Nemojte kupovati na crnom tržištu, nemojte kupovati kod nekoga tko je to izmiješao u podrumu ili garaži. Evo da bar koliko toliko smanjimo tu štetnost – dodaje Mayer. Vijest o prvoj smrti u SAD-u i 200 oboljelih što se povezuje s korištenjem e-cigarete zabrinula je i Anamariju koja ih koristi već dvije godine.

– Imala sam medicinskih problema zbog pravih cigareta i ništa mi nije pomagalo, svi su mi rekli da trebam prestani, to mi nije bila opcija jer trebam nikotina pa sam prešla na elektične cigarete – rekla je Anamarija Horvat za RTL Direkt.

Procjenjuje se da trenutno oko 200.000 Hrvata koristi e-cigarete, a struka tvrdi da će morati proći još godine istraživanja kako bi se sa sigurnošću znalo koliko su štetne.

 

VIDEO

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments