(VIDEO) Edinove ubice nam se smiju u sudnici

Fotografije iz porodičnog albuma u krilu Senade Zejćirović sjetu na njenom licu pretvaraju u grčevite izraze neizmjerne tuge. Na svakoj slici je njen sin Edin – kad je bio beba, u osnovnoj školi, u maturskom odijelu, sa bratićem u zagrljaju – sretan, ponovo raste pred njenim očima od dječaka čije osmomartovske čestitke i dalje izmamljuju osmijeh na majčinom licu do mladića koji je bio uzor mnogim mladim Ratkovljanima. Nijedna fotografija ne odaje da će sljedeća biti sa njegove dženaze, iz decembra prošle godine.
Snimci zlostavljanja

Majka Senada prvo se zaustavlja na jednoj osmomartovskoj čestitki, a potom pregleda jednu po jednu fotografiju dok ne dođe do one sa stotinama ljudi koji ispraćaju tijelo njenog ubijenog sina.
– Dok je išao u školu, stalno mi je pisao čestitke i pjesmice za Osmi mart, za rođendan. Fudbaler naš… Čestitke nakon vjenčanja… Njegova bebica… I na kraju se završi posmrtnicom. Vidite tu kolika je to dženaza bila. Stotine ljudi, jer svi su voljeli mog Edina, priča nam Senada Zejćirović u porodičnoj kući u naselju Ratkovići kod Čelića, nadomak Brčkog.

Podsjećamo, Edin Zejćirović je otet 17. novembra 2019. godine, a u narednih nekoliko dana odveden je na skriveno mjesto na području Brčkog, gdje je mučen i gdje je proveo posljednje trenutke života. Majka Senada i otac Enver prijavili su njegov nestanak nekoliko dana poslije, a Edinovo tijelo je nađeno 19 dana kasnije u rijeci Savi. Za mučenje i ubistvo Edina Zejćirovića optuženi su i uhapšeni Suvad Đedović, Suan Halilović, Nihad Hukić i Samid Šabanović. Optuženi se terete da su 17. novembra 2019, između 18.30 i 22 sata, prema međusobnom, prethodnom dogovoru, oteli Edina Zejćirovića, a potom ga mučili i tukli do smrti. Optuženi su mobitelom snimali zlostavljanje mladića, a potom sve to javno i objavili na društvenim mrežama.
Suđenje je uslijedilo početkom juna ove godina, a roditeljima je već u dva navrata zabranjeno prisustvovanje ročištu. Porodica to teško i u nevjerici prihvata, ali kažu da im ni to nije bitno ako ubice budu osuđene.

image

Kenan Zejćirović, Edinov brat

– To je naše dijete, imamo pravo biti na svakom suđenju, ali sud ne dozvoljava. Sve je to zato što sam bila na jednom suđenju i reagovala na izjavu svjedoka. Teško je što nismo na suđenju, ali ako sve to ide u dobrom smjeru, mi ćemo biti zadovoljni, samo da budu osuđeni oni koji su ubili mog sina, govori nam Senada.
Kaže da nije mogla izdržati dok je slušala izjave svjedokinja o tome ko je, kako i čime udarao njenog sina Edina dok je bio vezan na nepoznatoj lokaciji, na kojoj je nakon višesatnog mučenja kasnije i ubijen. Nakon suđenja, u dva navrata, optuženi su otvoreno likovali i smijali se porodici ubijenog, što je umalo dovelo i do fizičkog incidenta.

image

Majčine uspomene na ubijenog sina / Miren Aljić
Dozvolili su im da u sudnicu ulaze podignute glave, gotovo ponosni za ono što su uradili, nasmijani, nalickani, kao da im se sudi za nekakav prekršaj, a ne za ubistvo kakvo Brčko i Čelić nisu vidjeli od rata. Sve to vrijeđa i nas, ali i umanjuje taj čin ubistva mog brata i teško je ostati smiren kad vidite da to niko i ne pokušava sankcionisati ili ublažiti, naglašava Kenan Zejćirović, brat ubijenog Edina.
Bez obzira na sve, porodica je uvjerena da će ubice dobiti zaslužene kazne dugotrajnog zatvora, te da će pravda makar djelimično biti zadovoljena.
– Suđenje, po našoj procjeni, ide jako sporo. Čini se da su dokazi više nego jasni i mislim da bi moralo brže, ali i ovako smatramo da ide u dobrom pravcu i da se optuženima spremaju visoke kazne, odnosno trojici kazna dugotrajnog zatvora, dok za jednog ide maksimalno do 20 godina. Sve u svemu, ovo je, po mom mišljenju, razvučeno, ali šta je, tu je, dodao je Zejćirović.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79