(VIDEO) Efendić o glasanju s kamerama u olovkama: Da je SDA uradila što je “Četvorka”, država bi se tresla!

Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić uz video snimak kao dokaz, raskrinkao je vijećnike “Četvorke” da su na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad glasali s kamerama u olovkama.

U razgovoru za Faktor pojasnio je kako je uopće upratio da glasaju sa specijalnim olovkama, zbog čega su se stranke “Četvorke” odlučile na taj potez.

Šta se zapravo događalo na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad i kako ste upratili glasanje, kako ste to kazali, s kamerama u olovci?

– Svi koji su bili prisutni u sali gdje se održavala sjednica vidjeli su da članovi stranaka “Četvorke” glasaju sa jednom olovkom. To se posebno primijetilo kada su po abecednom redu bili jedan iza drugog, pa se razmjena olovke vršila na samoj bini na očigled svih prisutnih. Informacija da će članovi stranaka “Četvorke” glasati s posebnom olovkom koja na sebi ima kameru došla je iz same “Četvorke”. Iako smo svi mislili da je to dezinformacija, ono što se dešavalo na samoj sjednici potvrdilo je te najave. Na sjednici su se čula i dobacivanja, neki od vijećnika su članovima stranaka “Četvorke” nudili svoju olovku u namjeri da se našale s njima. Međutim, ta situacija sa suspendovanjem instituta tajnog glasanja za najveći predstavnički organ veoma je ozbiljna i nije za šalu. To je protivzakonito djelovanje.

Objavili ste video snimak kao dokaz da su vijećnici “Četvorke” u Novom Gradu glasali s kamerom u olovci, a Narod i Pravdu označili kao organizatore. Kako komentirate što je sve to medijski jako slabo popraćeno i što je javnost mlako reagirala na Vaše optužbe? Gotovo nikakve reakcije su bile.

– Sjednice Vijeća se već odavno prenose online na YouTube kanalu Općine i putem društvenih mreža. Ja sam kasnije objavio jedan isječak sa te sjednice koja se u cijelosti mogla pogledati već od srijede.

Moram priznati da je veoma indikativan izostanak ozbiljnog javnog problematiziranje postupka stranaka “Četvorke” koje su svojim vijećnicima, ali i vijećnicima koji su izabrani demokratskim putem, oduzeli pravo na slobodnu volju koju su im građani i zakon osigurali.

Da je kojim slučajem bila obrnuta situacija, da su naši vijećnici morali slikati svoje glasačke listiće država bi se tresla od medijske pažnje i zahtjeva za zaštitu demokratije i zakonitosti izbornog procesa. Nažalost, po ko zna koji put pokazuje se istinitom ona Orvelova rečenica po kojoj postoje situacije u kojima su svi jednaki, samo su neki malo više jednaki.

Zbog čega je “Četvorki” trebalo da njeni vijećnici glasaju s kamerom olovkama?

– Pokušaj pravljenja većine u Općinskom vijeću po svaku cijenu izrodio je i ovaj presedan u našoj demokratskoj praksi. Očito je da se radi o nekoj vrsti nepovjerenja i da data riječ nije bila dovoljna. Da bi ste dobili ono što vam je obećano, morate dokazati da ste glasali kako se od vas traži. Taj dokaz je slika ili snimak glasačkog listića. U te svrhe organizatori su osigurali i posebnu opremu – olovku sa kamerom. Ovdje je važno naglasiti da su osim vijećnika “Četvorke”, na strani koja je za glasanje koristila posebnu olovku, bili još neki koji su svoju lojalnost morali dokazati.

Vijećnici iz drugih stranaka su podržali većinu koju je formirala SDA. Šta je razlog da su podržali većinu koja je na strani načelnika, a ne obratno?

– Ključni razlog zbog kojeg smo dobili podršku i formirali većinu u Općinskom vijeću je zdrav razum. Šta znači uopće formiranje većine koja bi se suprotstavila načelniku? “Četvorka” je nudila sve što se moglo ponuditi vijećnicima, a o tim ponudama javno je već govorio vijećnik DF-a Mirza Memišević, samo da bi se formirala opozicija i Općinsko vijeće suprotstavilo općinskom načelniku. Ponude su dobijali svi redom, a naročito one ličnog karaktera.

Najgore od svega je što se cijelo vrijeme od strane Četvorke pokušava nas optužiti za ono što su oni radili i rade. Da se kojim slučajem sjednice vijeća ne prenose putem online platformi, uzalud bi mi govorili da su prilikom glasanja koristili specijalnu olovku, jer oni koji su u javnosti izgleda “pretplaćeni na istinu” rekli bi da lažemo. Ali “hrabri, časni i pošteni” vijećnici, nakon skretanja pažnje na način njihovog glasanja, ipak moraju objasniti javnosti ali i svojim glasačima zašto su i po čijem nalogu sebi priredili takvu blamažu, mnogi od njih već na prvoj sjednici u svojoj karijeri.

Našu stranku ste nazvali mafijaškom organizacijom. Zašto?

– Nisam Našu stranku nazvao mafijaškom organizacijom, nego sam napisao da metoda označavanja svoje dugogodišnja članice i kolegice sa crvenom ili krvavom rukom preko njezinog lica nije metoda primjerena političkoj nego mafijaškoj organizaciji. Nadam se da će shvatiti ovu svoju grešku i izviniti se zbog toga, kako samoj Enisi Spahić, tako i ukupnoj javnosti a posebno ženama koje su se opredijelile baviti politikom u našoj zemlji i razmišljati svojom glavom. Sjetimo se kako je javnost podržala sličnu političku odluku kantonalne zastupnice Jasne Duraković. Zašto je Jasna za svoju odluku doživjela tolike ovacije, a Enisa stigmatizaciju, poziv na linč i salve uvreda. Ko je taj ko može dati ocjenu da je Jasna postupila ispravno, a Enisa pogrešno? Zašto ne poštujemo njihov pravo da koriste svoj razum.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79