(VIDEO) Efendić: “Pola naše države su u Dejtonu dali Beogradu, a sada je Schmidt drugo pola dao Zagrebu!”

“Uspostavljeno nešto što je neformalna skupština “Herceg-Bosne”, to je HNS i sve stranke članice HNS-a sinhronizovano djeluju. Njihov konačni cilj je treći entitet”, naveo je.

Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, kritikovao je posljednju odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta, nakon koje je formirana Vlada Federacije, zaključivši da je protiv “kratkoročnih rješenja” i da je prvi čovjek OHR-a pripustio priliku da “sistemski riješi ovaj problem”.

Efendić je za N1 ocijenio da je ovim potezom, nakon Beograda, i Zagrebu data mogućnost da upravlja dijelom BiH.

Konačno je FBiH dobila novu Vladu, na čelu sa Nerminom Nikšićem, ali bez SBiH i Narodnog evropskog saveza. Jeste li očekivali da će rasplet biti ovakav, Vlada FBiH bez vas i NES-a?

Po meni rasplet nije ova Vlada, ona je posljedica, a rasplet je ono što je učinio visoki predstavnik. Mi smo u Federaciji imali blokirano formiranje vlasti punih osam godina, dva mandata. Očekivali smo da će se iskoristiti prilika i da se ovo pitanje riješi sistemski. Pravili smo pritisak na visokog predstavnika da donese dugoročno rješenje. Neke stranke (Osmorke) pristale su na rješenje koje je važilo samo jedan dan, a mi nismo pa i po cijenu da ne budemo dio te vlasti. Ostali smo dosljedni. Ovo je štetna prevara visokog predstavnika.

Da li je bolja i ova nametnuta odluka nego da ostane Federalna vlada u tehničkom mandatu?

Nije dobro da nismo sistemski riješili problem. Trebalo je biti rješenje jednostavno kao na državnom nivou, da Predstavnički dom bira Vladu…

To bi bilo mijenjanje Ustava FBiH?

Pa šta je do sad uradio visoki predstavnik nego mijenjao Ustav. S ove dvije odluke ništa nije riješio. Nakon što je Daytonom na neki način pola Bosne i Hercegovine, tj. Republika Srpska, prepuštena Beogradu da upravlja sada je i Zagreb dobio mogućnost da preko Doma naroda u potpunosti i vječno kontroliše svako uspostavljanje vlasti u FBiH. Ništa vam ne znači demokratija, ništa vam ne znače izbori i volja građana.

Da li će ova situacija dovesti do pluralizma među strankama sa hrvatskim predznakom?

Podsjećam vas da je uspostavljeno nešto što je neformalna skupština “Herceg-Bosne”, to je HNS i sve stranke članice HNS-a sinhronizovano djeluju. Njihov konačni cilj je treći entitet.

Mislite da neće doći do relaksacije odnosa između Bošnjaka i Hrvata?

Mogla bi biti relaksacija da Bošnjaci predaju sve, da se ne pitaju ni za šta? Ne mislim da je to relaksacija odnosa, ona treba biti pravedna. Zašto za nas ne bi važila pravila koja važe svugdje u svijetu? Ja govorim o demokratiji. BiH drži blokiranom etnički princip i umjesto da se odmičemo od tog principa i približavamo se građanskom ovdje je etnički princip još pojačan. Ovim je omogućeno da manjina odlučuje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79