(VIDEO) Evo kako se policija priprema za dolazeću sezonu

Privode se kraju pripreme za nadolazeću turističku sezonu u Neumu.  Predsezona koja je počela nakon Uskrsa  i najave gostiju iz svih krajeva svijeta, nagovještavaju veliki broj turista u jedinom gradu Bosne i Hercegovine na moru. 


Iako još uvijek nije vrijeme za kupanje, jer temperatura mora iznosi 15 stepeni, to nije spriječilo brojne turiste da već dođu u Neum. Već sada veliki broj turista odsjeda u hotelima, ali i privatnim smještajima.

Ima i onih koji su u proputovanju, najčešće su to turisti iz Južne Koreje koji uzimaju dva do tri noćenja, rekao je za naš portal Davor Barić komandir policijske stanice „Neum“. Barić poručuje svim turistima da se u Neumu mogu osjećati sigurno.

– Neum je pokriven videonadzorom koji je uveliko doprinosi sigurnosnoj situaciji ali i rasvjetljavanju određenih krivičnih djela koja su počinjena u proteklom periodu. Stopa kriminaliteta, odnosno počinjenja krivičnih djela  smanjena je za 50 posto. U Neumu nema teških krivičnih djela poput ubistava. Kriminal se sveo na „sitne“ krađe“ . Također, krađa ličnih stvari kupača na plažama gotovo da i nema i o tome se brine veliki broj policajaca u civilu koji su u stalnih ophodnjama tokom sezone – ističe Barić.

U Neum će tokom sezone biti raspoređene i dodatne policijske snage iz PU Konjic, PU Čapljina i PU Mostar koje  će biti na raspolaganju PS Neum.

Oni koji se odluče doći u Neum sa plovilima moraju se najaviti od BH granice najbližoj lučkoj kapetaniji u Republici Hrvatskoj, upozorava Josip Šako, komandir Jedinice Granične policije Neum.

– Nakon što kolege iz Hrvatske evidentiraju takvo plovilo odmah nas obavještavaju da se plovilo uputilo prema našim teritorijalnim vodama i kada dođu u Neum isti se moraju prijaviti Lučkoj kapetaniji u Neumu. To su zakonske procedure koje se moraju ispoštovati. U suprotnom će se svaki ulazak smatrati ilegalnim prelaskom granice i bit će sankcionisan u skladu sa zakonom – naglašava Šako.

Granična policija BiH, pored glisera, raspolaže i sa najmodernijim brodom opremljenim sa dva motora od po 225 konjskih snaga i do mosrke granice sa Republikom Hrvastkom može stići za manje od pet minuta.

– MUP HR na svom dijelu morske  granice ima radare i videonadzor i svaki ilegalni ulazak u BH more registriraju, obavjeste nas o ulasku i mi šajemo našu pomorsku patrolu – kaže Šako te naglašava izuzetno dobru saradnju sa kolegama iz Hrvatske. 

– Migranata u Neumu nema, a Granična policija BiH, pored kontrole na graničnim prijelazima vrši kontrole vozila i osoba u njima u pograničnom pojasu koji iznosi deset kilometara. Faktički, cijeli Neum je zapravo pogranični pojas i Granična policija ima nadležnost u gotovo cijeloj općini. U tim kontolama, najčešće na punktovima koje formiramo na putnoj komunikaciji Svitava-Neum i Stolac Neum najčešće pronađemo narkotička sredstva u manjim količinama, za ličnu upotrebu te obavještavamo P.S Neum koji protiv počinioca tog krivičnog djela podnoste prijave – kaže Šako.

Ekipa emisije „Slučajevi X“ patrolirala je sa Graničnom policijom u Neumu, razgovarali smo sa tamošnjim policajcima… Opširnije pogledajte u videu.

 

 

Od vjenčanja do sahrane: Trebinje u crnom, Marko izgovorio sudbonosno “DA” pa poginuo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79