(VIDEO) Fajon: Svaka ideja o pomicanju granica predstavlja izuzetno opasan potez

Plenary session week 50 2016 in Strasbourg - Preparation of the European Council meeting of 15 December 2016

Poslanica u Evropskom parlamentu iz Slovenije Tanja Fajon izjavila je da jedino jasna evropska perspektiva može mirnim putem riješiti probleme parcijalnih interesa u regionu i ojačati saradnju i suživot.

Fajon, koja je danas bila uvodničarka online sesija Kruga 99 o temi “Odnos EU institucija prema BiH i ostalim državama zapadnog Balkana u savremenom kontekstu”, istakla je da ljudi zaslužuju brži i konkretniji proces pristupanja EU i da je od suštinskog značaja početi pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom koje su ispunile uslove za to.

Podsjetila je da je postkonfliktna obnova BiH obilježena utjecajem međunarodne zajednice, a proces uspostavljanja funkcionalnih institucija, nažalost, često je bio predmet eksperimenata i improvizacija.

– EU razumije zapadni Balkan kao izuzetno značajnu i perspektivnu regiju, ali je jasno da u tom regionu ima još puno posla u borbi protiv korupcije, kriminala i kršenja ljudskih prava – navela je Fajon.

Poručila je da je bitno raditi na svim reformama koje vode ka funkcionalnijim institucijama i poštivanju vledavine prava, s naglskom na provedbu relevantnih odluka Evropskog suda za ljudska prava kako bi bila riješena aktuelna politička diskriminacija.

Fajon smatra da je razumljivo povećano nepovjerenje u zemljama regiona, a odgovornost je zajednička da to povjerenje gradimo zajedno.

Komentarišući “non paper” naglasila je da svaka ideja o pomjeranju granica, posebno u BiH koja je pretrpjela najveću štetu poslije raspada Jugoslavije, predstavlja izuzetno opasan potez.

– Takvi dijalozi nas vraćaju u prošlost i trenutno trebamo razmišljati o rješenjima koja će učiniti BiH funkcionalnom zemljom, a s pridruživanjem EU granice treba da postanu simbolične – rekla je Fajon.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79