(VIDEO) Federacija danas dobila nove kilometre autoputa, pogledajte kako izgleda Zenička zaobilaznica

Kompanija „Autoceste Federacije BiH“, s Adnanom Terzićem na čelu, okončala je radove na izgradnji Zeničke zaobilaznice, jedne od najzahtjevnijih dionica na Koridoru 5C.

Na taj način, Federacija je dobila nove kilometre autoputa, simbolično, danas, 25. novembra – na Dan državnosti BiH.

No zbog pandemije koronavirusa, nije predviđena nikakva ceremonija.

Ovaj dio autoceste na Koridoru 5C, nazvan Zenička obilaznica, sastoji se od tri poddionice, Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice Donja Gračanica – Tunel Zenica.

Izgradnjom Zeničke obilaznice povezani su Zenica sjever i Zenica jug na autoputu.

Ukupna investicijska vrijednost radova je iznosila 225 miliona eura, a sredstva su osigurana putem međunarodnih financijskih institucija (KFAED, EBRD, OPEC) kao i bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Na poddionicama je izgrađeno 13 objekata, što znači da se 48% novootvorene dionice nalazi pod objektima. O kompleksnosti izgradnje ovih poddionica najbolje govore podaci da je na iste ugrađeno preko 340.000 m3 betona i 37 milijuna tona armature.

Najzahtjevniji objekti za izvođače radova na poddionici Drivuša – Klopče bili su most Drivuša i vijadukt Perin Han, a zahtjevan posao uz izgradnju same poddionice je bio i izmještanje regionalnog plinovoda Sarajevo – Zenica. na autoputu prenosi Avaz.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79