(VIDEO) Forto: Zatvaranje je samo ovaj vikend, ako se pogorša situacija donijet ćemo još oštrije mjere

Kanton Sarajevo ide u “lockdown” tokom vikenda. Bit će zatvoreni svi poslovni subjekti, osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, apoteke, potvrdio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

– Imajući u vidu epidemiološku situaciju u KS, Vlada KS danas je zajedno zasjedala sa Kriznim štabom KS. Razmatrali smo neke od najnovijih informacija koje je struka donijela na taj sastanak – kazao je Forto.

– Novi soj koronavirusa koji je trenutno rasprostranjen je puno agresivniji i brže razvija kliničke slike od onoga na koji smo navikli u prvom dijelu pandemije. Bolnički kapaciteti su skoro popunjeni i naš zdravstveni sistem je na granici, i ako se ovakav rast nastavi neće moći da zbrinjava ni one sa lakšom kliničkom slikom. Zbog toga smo odlučili da ne radimo samo neke mjere u medicinskom sektoru – rekao je Forto.
Sportski događaji

– Nastavit ćemo jako sprovođenje mjera u radnim danima koji dolaze do vikenda, a za vikend od osam sati do ponedjeljka do 7 sati ujutru zatvaramo sve pravne subjekte. Svi će biti zatvoreni osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, apoteke, javni prijevoz… – rekao je Forto.

Ipak, moći će se održavati sportski događaji bez publike samo na otvorenom, precizirao je Forto.

– Ovo radimo zato što nam je struka rekla da su vikendi najveća žarišta i kada ide najagresivnije širenje. Ovo radimo samo za ovaj vikend. Pratimo situaciju iz dana u dan. Ako se pogorša situacija morat ćemo ići sa još oštrijim mjerama – naglasio je Forto.
Poziv Federalnom kriznom štabu

Premijer KS pozvao je Federalni krizni štab da pomogne KS u provođenju novih mjera prenosi Avaz.

– Pozivam Federalni krizni štab da shvati činjenicu da KS nije sam. Mi ne možemo spriječiti kretanje građana. Ne možemo spriječiti prelazak entitetske linije razgraničenja i odlazak u druge kantone. Ne možemo spriječiti mlade da idu u Istočno Sarajevo ili da idu na koncert u Kiseljak ili u Visoko ili u Mostar. Potrebna je akcija višeg nivoa vlasti. KS radi ono što može i nastavit će to raditi – zaključuje Forto.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79