(VIDEO) FRANCUSKA: Novi snimak policijskog premlaćivanja kruži internetom

Francuska je pokrenula službenu istragu protiv četiri francuska policajca zbog premlaćivanja crnog muzičkog producenta, pišu u ponedjeljak agencija France Presse i France Info.

Dvojica policajaca ostat će u pritvoru, a druga dvojica bit će pod sudskom prismotrom, navode francuski mediji.

Optužbe protiv policajaca uključivat će i upotrebu rasističkog jezika i namjernog nasilja uz korištenje oružja, rekao je u nedjelju pariški tužitelj Remy Heitz, javlja Hina.

Nasilni sukobi u Parizu

U francuskoj prijestolnici u subotu su izbili nasilni sukobi tokom protesta protiv policijskog nasilja nakon što je predsjednik Emmanuel Macron dan ranije poručio da su snimke navodnog premlaćivanja “sramotne za Francusku”.

Muzički producent Michel Zecler rekao je da su ga policajci “zaskočili” u njegovom muzičkom studiju u 17. pariškom okrugu 21. novembra.

Rekao je da je šetao u blizini studija i nije nosio masku, čime je kršio francuske zdravstvene protokole u borbi protiv koronavirusa. Kada je vidio policijsko vozilo, ušao je u svoj muzički studio kako bi izbjegao novčanu kaznu.

Dodao je da ga je policija pratila u studio te fizički napala i vrijeđala po rasnoj osnovi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79