(VIDEO) Fuad i Milan zajedno grade most

Nekada naizgled male stvari budu nagovještaj velikih promjena u društvu. Nismo sigurni je li ova priča upravo to, ali smo sigurni kako ona na pravi način govori o tome kako ovoj zemlji nedostaje tako malo, za nešto drugačiju i ljepšu sliku o nama.

Bosna i Hercegovina je mjesto stalnih podjela po svim osnovama. Najčešće nacionalnim. Upravo zbog toga, izgradnja ovog mostića čini se više nego kapitalnim projektom.

Neko će se pravom zapitati po čemu je to važan mostić dug četiri metra? Po tome što se nalazi na samoj entitetskoj liniji i što je uspio ujediniti ljude iz oba entiteta. Odlučili su se samoorganizovati i krenuti u njegovu rekonstrukciju. Na taj način šalju poruku kako je život, ipak, važniji od dnevnopolitičkih nadmudrivanja.

U mjesto Odžak kod Ustikoline, na samoj entitetskoj granici prema Foči, među Bošnjacima i Srbima nema nadmudrivanja. Fuad i Milan, kao i njihovi prijatelji i rođaci znaju da im ovaj mostić treba. Kako kažu, dogovorili su se u dvije riječi. Bez domova naroda, apelacija, entitetskih većina, udružio ih je vitalni životni interes.

– Ovaj most povezuje dva entiteta, a svaki most povezuje ljude. Mi ovdje zajedno, Srbi i Bošnjaci, gradimo ovaj most – priča Milan Gagović.

I čude se ljudi otkuda interes za nešto što je za njih već godinama nakon rata normalna pojava.

– Mi dvadeset godina ovako radimo, uvijek smo tako iza rata radili. Ovo je kod nas dobro sve, složni smo, jedni drugima pomažemo – kaže Fuad Bećirbašić.

Most jeste važan za ove ljude, ali je za širu javnost važnija poruka koja se njegovom gradnjom šalje.

– Mi odavde želimo poslati poruku ljubavi svim ljudima u BiH pa i u svijetu da se grade ovakvi mostovi, mostovi prijateljstva i ljubavi – naglašava Gagović.

Možda je sada malo jasnije zašto je, posmatrajući priču iz ugla običnih ljudi, ovaj mostić dužine četiri metra u stvari kapitalni projekt, čiji su temelji čvrsti. A to je vrlo važno zbog raznih nepogoda kojima je danas naše društvo izloženo prenosi Federalna.

 

Australija traži ova zanimanja: Spremni platiti čak 10 hiljada eura

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79