(VIDEO) Gledatelji HRT-a iznenadili Ljubića i Grlić-Radmana: Što se mi petljamo u unutrašnje stvari BiH!?

Žestoka rasprava vodila se sinoć u HRT-ovoj emisiji Otvoreno u kojoj je razgovarano o Izbornom zakonu BiH. Gosti su bili ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić, vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković, te predsjednik hrvatskog saborskog odbora za evropske poslove (Socijaldemokrati) Domagoj Hajduković.

Ljubić je, između ostalog, iznio opasnu tvrdnju da “BiH nije istinski suverena država kao ostale države u Evropi”.

“BiH je još uvijek jedan neproklamirani protektorat ili zemlja pod skrbništvom međunarodne zajednice. Visoki predstavnik može nametnuti Izborni zakon kao što je nedavno nametnuo zakon o državnoj imovini. Ako visoki predstavnik ima autoritet da nametne amandmane na Ustav, onda ima mogućnost da nametne Izborni zakon jer ima jasan okvir. Četiri godine institucije su blokirane i ništa bitno se ne događa, naglasio je”, kazao je.

Reagirao je Konaković koji je rekao kako je BiH suverena država sa svojim granicama, teritorijem te da ima propise, zakone i Ustav.

“Impresivno je kako se ova tema pretvara u temu Izbornog zakona i izbor člana iz redova hrvatskog naroda i kako se zanemaruje reforma cjelokupnog Ustava. Hrvat u Republici Srpskoj se ne može kandidirati za člana Predsjedništva, isto tako Srbin iz Sarajeva, ni Jevreji, Romi i ostali koji ne pripadaju etničkim skupinama”, kazao je Konaković, potcrtavajući da će izbora biti u skladu s Ustavom BiH i zakonima.

Međutim, zanimljivo je bilo i pred kraj emisije kada je voditelj Damir Smrtić čitao komentare gledatelja. Svi su se do jednog pitali: Zašto se Hrvatska miješa u unutrašnje poslove BiH. Na licu Grlić Radmana, kojeg je kamera prikazala u tom trenutku, vidjela se zbunjenost i nelagoda, gutao je knedle, dok je u Ljubiću u trenutku isparila uobraženost i samouvjerenost pa je “mijenjao boje”, piše Raport.

Ovo su komentari:

Ivan Plantić:

“Mislim da je to unutarnje pitanje BiH u koje se Hrvatska ne bi trebala petljati. Imamo mi posla doma, od novog izbornog zakona, sređivanja biračkih popisa, nove karte izbornih jedinica, pitanja glasanja dijaspore itd., a ne da stalno gledamo što se događa u BiH”.

Lidija Novak:

“Je li BiH samostalna država? Ima li svog predsjednika i svoje rukovodstvo? Zbog čega se predstavnici hrvatske vlade i predsjednik osjećaju prozvani i odgovorni miješati se u njihovu politiku? Mislim da je odgovor svima jasan, proziran i tužan. I premijer i predsjednik žele sakupiti političke bodove i privući glasače za hrvatske izbore. Naivnom narodu, kako bude”.

Josip Cvrtila:

“Unutarnja pitanja treba rješavati svaka zemlja za sebe, zašto trebamo mi dijeliti lekcije kakav treba biti zakon u BiH, kad imamo važnijih tema u našoj državi. Smatram da nam rat više nije potreban, a izazivanjem i provokacijama nismo daleko od rata.”


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79