(VIDEO) Godišnjica krvavog obračuna na Maksimiru: Početak kraja Jugoslavije

Na današnji dan prije 31 godinu na zagrebačkom stadionu Maksimir dogodio se krvavi obračun navijača Dinama i beogradske Crvene zvezde koji je, po mnogima, predstavljao početak kraja Jugoslavije.

Taj je događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet.

Rušilački pohod

Datum održavanja utakmice 13. maj 1990. bio je samo nekoliko sedmica nakon održavanja prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj na kojima se bila očekivana premoćna pobjeda onih stranaka koje su se zalagale za nezavisnost Hrvatske.

Oko 3.000 Delija došlo je na utakmicu u Zagreb, i nekoliko sati prije utakmice po Zagrebu su se događale tučnjave između Bad Blue Boysa i Delija na ulicama. No, prave nevolje počele su dolaskom navijača na stadion. Predvođeni Arkanom, navijači Crvene zvezde krenuli su u rušilački pohod na južnoj tribini Maksimira nastojeći se probiti do mjesta gdje su bili Bad Blue Boys. U rušilačkom pohodu Delije su pritom uzvikivale “Zagreb je Srbija!” i “Ubit ćemo Tuđmana!” Probivši zaštitnu ogradu počeli su napadati Dinamove navijače stolicama i noževima.

BBB su srušili ogradu na sjeveru i upali u teren kako bi se suprotstavili Delijama. Nakon proboja, BBB-ovci su bili silovito napadnuti od postrojbe specijalne policije, koji nisu pokazali sličan entuzijazam prema Delijama. Taj disporporcionalni odgovor policijskom silom, neki su objašnjavali zbog većinskog srpskog etničkog sastava specijalnih snaga policije. Prilikom sukoba s navijačima policajci su se pritom koristili palicama i suzavcem. Za par minuta, situacija se otela nadzoru jer je broj motiviranih navijača koji su ulazili u sukob bio veći od onoga što su specijalne snage mogle zadržati sa svojim mjerama, ljudstvom i opremom. Sat vremena kasnije, s desetcima povrijeđenih, bitka je završila.

Bobanov napad na policajca

Usred cijelog nereda, nekoliko Dinamovih igrača ostalo je na terenu, dok su igrači Crvene zvezde već napustili teren i bili u svlačionicama. Dinamove su navijače od premlaćivanja branili Zvonimir Boban, Vjekoslav Škrinjar i trener Josip Kuže.

Zvonimir Boban, kapiten Dinama, napao je policajca koji je napadao Dinamovog navijača. BBB-ovci su se uskoro stavili u odbranu Bobana poput tjelesnih čuvara. Zbog tog čina, Boban je postao svojevrsni “nacionalni junak”, dok su ga Srbi proglasili “nacionalistom”.

Zbog svoje akcije Bobana je suspendirao Jugoslavenski nogometni savez na razdoblje od šest mjeseci, a protiv njega je bila podignuta optužnica od javnog pravobraniteljstva, jer fizički napad na miliciju bilo je kažnjivo djelo. Napadnuti policajac Refik Ahmetović javno je oprostio Bobanu taj napad. Ahmetović je kasnije izjavio kako su ga kolege nakon napada nagovarale da upotrijebi vatreno oružje na Bobana, iako ga Boban nije više napadao.

Izgredi na stadionu rezultirali su činjenicom da je u sukobima povrijeđeno 79 policajaca i 59 gledatelja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79