(VIDEO) Građani protestvovali zbog redukcija, a načelnik poručio: Protesti su dobili politički smisao

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, gostujući u BHT1 Uživo, rekao je da je razlog redukcijama u Istočnom Sarajevu isključivo dug sušni period i da je ove godine došlo do istorijskog minimuma na izvorištima.

Izjavio je da je skup, odnosno protest građana zbog problema sa vodosnabdijevanjem, dobio politički smisao.

Napomenuo je da podržava svaki vid građanskog aktivizma, ali da ulica neće smjenjivati ni direktore preduzeća, ni načelnika ni gradonačelnika, nego će oni za svoj rad ili nerad biti nagrađeni ili ne kada za to dođe vrijeme.

Katić je apelovao da protest bude u skladu sa zakonom i da se poštuje održavanje javnog reda i mira.

“Svjestan sam nezadovoljstva i problema naših stanovnika kada nemaju vode, ali radi se na dugoročnom rješavanju vodosnabdjevanja na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža”, dodao je Katić.

On je napomenuo da se protekle dvije godine radi na rješavanju pitanja vodosnabdjevanja na području ove dvije opštine, kao i da su posljednje aktivnosti Komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” dovele do privremenog rješenja.

“Time će stanovnicima opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža biti omogućeno uredno vodosnabdjevanje, ali to nije konačno rješenje do kojeg mi hoćemo da dođemo”, rekao je Katić.

On kaže da je Komunalno preduzeće u protekle dvije sprovodilo određene aktivnosti s ciljem sistemskog rješavanja problema, a to je podrazumijevalo detekciju kvarova, smanjenje gubitaka vode i saniranje vodovodne mreže.

“Završena su kapitiranja dva nova izvorišta gdje smo dobili 15 litara sekundnih što je u dobroj mjeri doprinijelo da se smanje redukcije u vodovodnom sistemu, a potpisili smo i ugovor sa Komunalnim preduzećem `Vodovod i kanalizacija` iz Sarajeva sa kojima imamo dugoročnu saradnju. Kada je njima bilo teško, mi smo njima izašli u susret”, dodao je Katić.

  Čović: S Izetbegovićem pričam kao s najvećim prijateljem

On je istakao da je opštinska uprava u saradnji sa gradom Istočno Sarajevo, koji je u posljednjih deset godina, prvi put dao podršku preduzeću “Vodovod i kanalizacija” iz Istočnog Novog Sarajeva da zajednički realizuju određene aktivnosti.

“Kada završimo projekat Grabski mlin i spajanje sa vodovodnim sistemom Tilava, kada riješimo projekat sa Svjetskom bankom, a tiče se rekonstrukcije filterskog postrojenja i povećanja rezervoarskih prostora, mi ćemo dugoročno da riješimo problem vodosnabdjevanja. Ono što tvrdimo je da sljedeće godine neće biti ovakvih problema”, istakao je Katić.

Komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo saopštilo je danas da se ukidaju redukcije vode, jer trenutno ima dovoljno količine za uredno vodosnabdijevanje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79