(VIDEO) Hamdija Abdić Tigar prošetao Prijedorom: “Ovo je isto naša čaršija”

Krajišnici su na oprezu i prate situaciju u cijeloj BiH, rekao je u emisiji „Dobar dan BiH“ Hayat TV-a bivši komandant Armije RBiH Hamdija Abdić Tigar te dodao da nisu uplašeni nego nesretni zbog svojih komšija.

Dodaje da su zabrinuti za povratnike koji žive u bh. entitetu Republika Srpska nakon posljednjih orgijanja u Janji, Prijedoru…

Kao znak podrške povratnicima u Prijedoru, Hadija Abdić Tigar prošetao je ovim gradom i sastao se sa povratnicima koji su proživjeli provokacije prilikom obilježavanja Dana republike Srpske.

“Ovo je isto naša čaršija” – poručio je u klipu Abdić.

Pogledajte komentare na video koji je na Facebook-u izazvao mnoštvo komentara.

  • “Nisi ti bez razloga Tigar svaka čast zna se koga se samo treba bojat u životu ☝️”
  • “Komadant uvjek tu kad treba. Ti su tu hodao u ratu, što ne bi mogao u miru”
  • “Svaka čast Hamdo”
  • “Sutra udarna vjest na medijima i portalima 😃😃😃😃😃😃😃 Tigar hoda po RS-u”
  • Tako je,Bravo !! Jači si od Tite”
  • “Svaka čast Tigru, zna čovjek reći, objasniti, poručiti, dati političku a i narodnu izjavu,
    on ne priča samo, već i djeluje, ne prijeti već daje podršku svome narodu na svakom pedlju BiH, aferim komadante”
  • “Brao legendo bježe oni kad te vide..żiv i zdrav nam bio naš “TIGAR”
  • “Bravo komadante kad nismo uspjeli u ratu bar u miru prohodati”

Samo su neki od komentara zabilježeni na društvenoj mreži Facebook.

Hamdija Abdić Tigar: “Jači smo 100 puta nego što smo bili 1992.

Podsjećamo, Hamdija Abdić Tigar osvrnuo se na obilježavanja 9. januara.

– Imali smo tu paradu 9. januara, pokušavaju nekoga strašiti sa dugim cijevima sa nekakvim tranporterčićima, to uopšte nas ne plaši. Ljuti me jer ne možemo ništa poduzeti, jer nam to zakon ne dozvoljava. Ne treba da se samoorganizujemo, imamo institucije, želimo samo da natjeramo i damo im poruku da rade svoj posao. A, ne budu li radili, vjerovatno će doći do onoga do čega je došlo 1992. godine, to je neizbježno. Danas nije sigurno proći kroz RS, to su nevjerovatne stvari. Ako se nastavi tim tempom naravno da je neminovno da dođe do određenih sukoba.

  Patković nakon 20 dana borbe pobijedio COVID-19: Prošao sam kroz vrlo teško stanje, čuvajte se i koriste maske

Dodaje da je angažman međunarodne zajednice slab i spor te da sankcije Dodika neće spriječiti.

– Ovdje bez sile nema ništa, mislim na NATO i međunarodne snage koji su dužni da zaštite ovu zemlju, pogotovo te povratnike koji su se vratili. NATO snage se trebaju rasporediti u Kozarcu, Janji, Foči, Banjoj Luci, kao što su bili 1996. i 1997. kada su skidali Karadžića i stavili Plavšić, sada trebaju skinuti Dodika i staviti nekog normalnijeg – dodao je Abdić.

Mišljenja je da BiH zavisi o globalnoj politici te da Rusija ne daje slučajno Srbiji naoružanje.

– U slučaju globalne krize, rata u Ukrajini, ako se malo proširi, tada bi vjerovatno Srbija, iskoristila tu priliku i pokušala porobiti BiH sa svojim eksponentima u RS-u. Određene politike uljuljkavaju ovaj narod i institucije pričom da ovo Dodik radi izbora što nema veze. Pogotovo kad čujem da je to dogovor Čovića, Izetbegovića i Dodika. Da li je to neznanje, mržnja prema određenim ljudima, ne znam – kazao je Abdić.

Građanima poručio da budu spremni

– Kakve su to međunacionalne tenzije ako jedan narod napada drugi. To nacionalisti napadaju normalan narod koji živi u Sandžaku. Naša glavna snaga je u jedinstvu, tu imamo problem, pogotovo u našem glavnom gradu, imamo problem u Sarajevu, u međustranačkim i međuljudskim odnosima – istakao je Abdić.

Građanima BiH je poručio da se ne plaše, ali da budu spremni.

– Jači smo 100 puta nego što smo bili 1992., imamo institucije, snagu. Kada su u pitanju ti neki unutarnji sukobi, oni nemaju šansu sa nama, daj Bože da ne dođe do toga, to ne priziva niko. Ovo što rade po RS-u, ova orgijanje, to je izazivanje ne bi li neko napravio pogrešan korak i da nas okarakterišu kao napadače. Kad god pomenemo da ćemo braniti državu, Dodik kaže da smo za rat, šta nema veze. Oni svoje pokazuju ponašanjem, sa kokardama, sa napadima na povratnike Bošnjake i Hrvate. Preporučio bih našim predsjednicima stranaka da se okrenu jedinstvu i da gledaju kako ovu zemlju izvesti iz problema – rekao je, između ostalog, Abdić.

Prijedorski efendija Omer Redžić na udaru nacionalista nakon divljanja tokom praznika

Centrom Prijedora se ori: ,,Generale, nek je tvojoj majci hvala” (VIDEO)

(FOTO) Nove provokacije: U Prijedoru iscrtani uvredljivi grafiti, stanovništvo u strahu


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79