(VIDEO) Haos u sarajevskom domu zdravlja, građani se zbog gužve svađaju međusobno i s osobljem

Velika gužva zabilježena je jutros u ambulanti i ispred Doma zdravlja Vrazova u centru Sarajeva. Građani od ranih jutarnjih sati čekaju na preglede u COVID ambulanti te su ponovo skrenuli pažnju na to da zdravstveni sistem ne funkcioniše.

Na videosnimku je primjetno da su građani veliki red napravili u ambulanti Doma zdravlja Vrazovo, praveći time velike gužve i nemogućnost držanja distance koja se preporučuje da ne bi došlo do širenja zaraze.

Ista situacija je i ispred ove ustanove, a sve to je doprinijelo velikoj ljutnji i svađi građana s medicinskim osobljem, ali i međusobno.

Građani se danima žale da satima čekaju na testiranje i RTG pluća, što podrazumijeva da u redu ima pozitivnih pacijenata, ali i onih koji još ne znaju da li su zaraženi. No, bez obzira na sve, satima stoje i čekaju na pregled.

(FOTO) Nevjerovatne gužve ispred COVID ambulanti, ljudi satima na nogama!

Povodom navedenih problema kontaktirali smo direktora JU Dom zdravlja KS, Muhameda Ahmića koji nam je potvrdio da je velika gužva ispred i unutar ambulante Doma zdravlja Vrazova.

“COVID ambulante rade od 07:30, a građani su već od 06:00 sati jutros počeli pristizati. Stigao sam na posao u 07:00 sati i već je bila gužva. Ovakvo stanje je napravljeno jer nemamo dovoljno COVID ambulanti, ali ni kadra koji će raditi u njima”, kazao je Ahmić.

Prema Ahmićevim riječima, Vrazova ima jednu COVID ambulantu u kojoj samo jedan tim radi u jednoj smjeni od 07:30 do 20:00 sati. Taj tim podrazumijeva doktora medicine, doktora infektologa, medicinsku sestru i medicinskog tehničara.

“Potrebno je da angažujemo više kadrova, a već od sutra trebala bi biti otvorena još jedna COVID ambulanta u Domu zdravlja Vrazova te će se tako onda moći raditi u dvije smjene prijepodne i poslijepodne što će, nadam se, smanjiti gužve”, istakao je.

Ahmić je pojasnio da u većini COVID ambulanti u KS radi po jedan tim kao što je to slučaj naprimjer s onima na Ilidži i u Semizovcu.

“Samo u Domu zdravlja Saraj Polje rade dva do tri tima, a ima i COVID ambulanti koje rade samo ponedjeljak i petak, međutim i to će se u što skorije vrijeme promijeniti tako da će sve one raditi svih sedam dana u sedmici kao što je to slučaj sa ambulantama u Semizovcu i Saraj Polju”, poručio je Ahmić za Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79