(VIDEO) Razgovori s Vjekoslavom Prebegom: Zašto eksploatacija ratnog zarobljenika nije objektivno informisanje

 

Ekipa Radio-televizije Republike Srpske je u donjeckom zatvoru razgovarala sa Hrvatom Vjekoslavom Prebegom kojeg su ruske snage zarobile.

Objavljen je jedan dio ekskluzivnog razgovora koji je vodio ratni reporter Danijel Simić, u kojem Hrvat kaže da se prema njemu postupa čovječno u zatvoru. Međutim, pitanje je koliko ovakav intervju može biti vjerodostojan s obzirom na to da je napravljen pod ruskim okriljem, odnosno u zatvoru gdje život zarobljenog Prebega zavisi isključivo od njegovog odnosa prema Rusima.

Tekst je izmijenjen 26. maja u skladu sa smjernicama Raskrinkavanja, a u dijelu koji se odnosi na to gdje je zarobljen Vjekoslav Prebeg. Na osnovu njegovih tvrdnji da nikada nije bio u čeličani Azovstal, utvrđeno je da on nije zarobljen prilikom pokušaja bijega iz fabrike.

Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba, prvobitna najava intervjua sa Vjekoslavom Prebegom je ispravljena jer je ocijenjena kao dezinformacija u dijelu koji se odnosi na tvrdnje da je Prebeg zarobljen prilikom pokušaja bijega iz čeličane Azovstal i da se borio u Azov bataljonu.

Suprotno medijskim tvrdnjama, Prebeg je u intervjuu za Russia Today, a i poslije u razgovorima sa novinarima Simićem i Žarkovićem, nedvosmisleno rekao da se nikada nije borio u bataljonu Azov.

Sporni dio je izbrisan iz teksta, te izmijenjen je naslov.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Prebeg zatvorenik čija je sudbina neizvjesna, a sloboda izbora i govora ograničena, vođenje i objavljivanje razgovora ne ispunjavaju funkciju objektivnog informisanja javnosti. Umjesto toga, daje se prostor za plasiranje određenog narativa koji ide u prilog onima koji ga drže u zarobljeništvu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79