(VIDEO) Humanitarne organizacije sve teže podnose teret pomaganja: Donacija kao što je nekada bilo više nema

01.05.2016., Zagreb - Proslava Medjunarodnog praznika rada u parku Maksimir uz tradicionalnu podjelu graha. Kisno vrijeme nije uspjelo pokvariti ugodjaj. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pandemija je osim očitih devastirajućih posljedica po zdravlje građana donijela i velikih broj otkaza, što je dovelo i do povećanja broja socijalno ugroženih. Posjetili smo Crveni križ u Mostaru, njihovu narodnu kuhinju ali i udruženja koja pomažu građanima. Humanitarne organizacije sve teže podnose teret pomaganja.

Omer Smajić je već dvije godine korisnik narodne kuhinje mostarskog Crvenog križa. Drugog izbora kaže nema. Na spisku kuhinje su 384 stalna korisnika, mnogo je onih koji samo povremeno dođu po jedan topli obrok dnevno. Njih nema u toj evidenciji.

– Malom unuku je četiri godine i on treba u školu, upisao sam ga u malu školu, tako da radi njega ja dolazim, ne radi sebe meni ne treba, ja imam penziju i ja i žena, kaže nam Omer.

Socijalno ugroženi nisu jedina briga Crvenog križa, brinu i o migrantima. Donacija kao što je nekada bilo više nema i primorani su okrenuti se vlastitim resursima piše Okanal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79