(VIDEO) I Amina ode za Njemačku: “Selim zbog uslova. Mislim da ću tamo imati dosta bolju budućnost”

Keramičari, moleri armirači, tesari, među najtraženijim su zanimanjima na tržištu rada. No, iz godine u godinu sve je manji interes učenika za upis srednjih strukovnih škola.

Zbog velike potražnje zanatlija potrebno je stvarati uslove da se takva radna snaga proizvodi, a i zadrži. Muhamed tek počinje svoje školovanje za keramičara u školi u Sarajevu, a njegova očekivanja su velika.

“Danas mi je prvi dan na praksi, a sutra ako bog da možda otvorim i svoju firmu”, naveo je Muhamed za Novu BH. U Građevinsko-geodetskoj školi u Sarajevu je upisano tek jedno odjeljenje. Za ostala zanimanja već dugo nema prijava.

(VIDEO) Bošnjak poslao poruku iz Njemačke: “Nemaš se čega plašiti. Ima ko Bosnu braniti. Akobogda pobijedit ćemo na izborima”

A za zanimanja četvrtog stepena je interes mnogo veći, ali je upitno i koliko će se ovaj kadar zadržati u našoj zemlji.

Amila će do kraja mjeseca Sarajevo zamijeniti Berlinom. Roditelji su tamo dobili posao, a ona će nastaviti školovanje.

“Selim zbog uslova u BiH. Mislim da ću tamo imati dosta bolju budućnost i da će moje zanimanje tamo biti više prihvaćeno”, navela je Amila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79