(VIDEO) Incident na Kosovu: Proslava Vidovdana nije prošla bez sukoba, intervenisali specijalci

Na Gazimestanu je priveden jedan mladić koji se pobunio nakon što su, kao tvrde mediji, pripadnici kosovske policije krenuli da pretresaju monahinju. Specijalci kosovske policije priveli su mladića iz Podgorice, piše Kosobvo online. Mladić je potom sproveden u pravcu Prištine.

Podsjećanja radi, kosovska policija, KFOR i UNMIK su raspoređeni oko Gazimestana, a policija je blokirala magistralni put iz Gračanice, tako da se građani do odredišta “probijaju” alternativnim pravcima.

Kosova Press prenosi da su članovi kosovske policije na ulazu u Gazimestan zaplijenili majice pojedinih srpskih mladića, koje su smatrali provokativnim i na koje gledaju kao na podsticanje na mržnju, piše Blic.

Inače, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski danas su obilježili Vidovdan na Kosovu. Proslava praznika počela je liturgijom u manastiru Gračanica koju je služio patrijarh Porfirije uz sasluženje mitroplolita Joanikija, vladike Teodosija i još nekoliko arhiepiskopa.

Nakon liturgije u manastiru, patrijarh i arhijereji služili su opelo stradalima u Kosovskom boju 1389. godine na Gazimestanu, a neposredno prije početka opela, patrijarh je obraćajući se okupljenima poručio da, “ukoliko srpski narod izgubi svoj kijoren i svoj duhovni identitet, onda će izgubiti sve”.

“U tom slučaju možemo biti jedna bezoblična masa od koje se može praviti gotovo sve”, kazao je patrijarh.

On je rekao da je “vojska cara Lazara u boj sa Osmanskim carstvom bila zbog odbrane identiteta”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79