(VIDEO) Ispovijest pacijenta koji je bio na respiratoru: Zbog virusa sam ostao bez prstiju

Gregg Garfield iz Amerike zarazio se koronavirusom kada je sa prijateljima u februaru otišao u Italiju na skijanje. Od svih prijatelja u grupi, njegovo stanje bilo je najgore, i hospitalizovan je po povratku kući. Postao je prvi COVID pacijent u Kaliforniji zbog čega ga zovu “nulti pacijent”.

U 48 sati po hospitalizaciji, stanje je počelo naglo da mu se pogoršava i stavljen je na respirator, a ljekari su mu davali jedan posto šanse.

“Iz perspektive medicine, ne bi trebalo da sam danas ovdje”, kaže on.

Koronavirus izazvao je u njegovom tijelu citokinsku oluju i niz problema, od sepse, preko otkazivanja bubrega i jetre, embolije pluća i zarazu opasnom MRSA bakterijom.

Proveo je 64 dana u bolnici, od čega 31 dan na respiratoru. Početkom maja, na iznenađenje ljekara, počeo je da se oporavlja. Ostao je bez prstiju na rukama, a kaže da je to rezultat praktično obustavljanja cirkulacije u njegovom tijelu koja se desila u jednom trenutku.

“Kovid izrazito utiče na kardiovaskularni sistem, pa je kod Gregga uticao na cirkulaciju. Zbog tog uticaja i mladi ljudi koji su zaraženi mogu da dožive šlog”, objašnjava Greggov hirurg, dr. David Kulber.

Gregg će proći kroz niz rekonstrutivnih operacija, najmanje šest njih, kako bi mogao da donekle povrati funkcionalnost ruku. Uz sve to, izašao je iz bolnice sa računom od dva miliona dolara, koliko iznose troškovi njegovog dvomjesečnog liječenja. Međutim, kaže da dobar dio troškova pokriva njegovo osiguranje, prenosi Blic

“Ja sam primjer, a ovo može da se desi svakome. Zato je važno da se pridržavamo epidemioloških mjera, da održavamo distancu i nosimo maske”, poručio je on.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79