Video iz sudnice: Kad je policija došla, Osmica im rekao ,,eto me za sat, samo da se obučem”

Tokom postupka sigurnosne provjere 2015. godine, Mehmedagić nije naveo da posjeduje diplomu visoke stručne spreme sa Američkog univerziteta u BiH, kaže Čavka.

Pred Tatjanom Kosović sutkinjom za prethodni postupak Suda BiH, danas je održano ročište za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću Osmici koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja, krivotvorenje isprava i pranje novca.

Tužilac Oleg Čavka naveo je sumnju da je Mehmedagić počinio krivična djela potvrđuje 214 dokumenata.

– Mehmedagić je višestruko koristio krivotvorene diplome. Čak ih je označio i stepenom tajnosti da bi prikrio krivična djela. Njegov obrazovni put tekao je tako što je 2005. upisao Ekonomski fakultet a poništava indeks sa Pravnog fakulteta što objavljuje u službenom listu. Potom se upisuje na Američki univerzitet. U momentu kada se kandidirao za mjesto direktora u biografiji navodi diplome. U avgustu 2019. prosvjetni inspektora RS nalaže poništavanje diplome – kazao je Čavka.

Nakon toga Mehmedagić se obraća Pravnom fakultetu.

– Mehmedagić se prvo obratio Pravnom fakultetu u Sarajevu, sa zahtjevom da mu taj fakultet višu stručnu spremu koju od ranije posjeduje, postupkom ekvivalencije prizna kao visoku stručnu spremu, ali taj zahtjev mu je odbijen zbog nepostojanja zakonom propisanih uvjeta za priznanje više stručne spreme, kao visoke stručne spreme – rekao je Čavka.

Izbrisano ime studenta i dopisano Mehmedagićevo ime

Nakon toga se upisao na Pravni fakultet Univerziteta u Travniku na lokalitetu Kobiljača, opština Kiseljak, gdje je upisao treću godinu Pravnog fakulteta – Prvog ciklusa studija.

– Kada je postalo izvjesno da neće blagovremeno pribaviti diplomu diplomiranog pravnika, odlučio u dogovoru sa Prcićem da pribavi diplomu visoke stručne spreme, tako što će mu vlasnik Američkog univerziteta u Tuzli Denis Prcić izdati diplomu, iako Mehmedagić na tom fakultetu nikada nije studirao. Nalazom vještaka grafološke struke potvrđeno da je Registar indexa Pravnog fakulteta u Tuzli krivotvoren kidanjem stranica i unošenjem imena Mehmedagić Osmana na mjesto studenta Mujaković Damira – opisao je Čavka.

Prcić nakon toga sa fakulteta uklanja sve dokumente iz kojih se može dokazati da Mehmedagić na tom fakultetu nikada nije studirao.

– Kada je prošle godine Nezavisna komisija za nadzor nad radom OSA-om BiH, od Mehmedagića zatražila dokaz da posjeduje potrebnu stručnu spremu za vršenje dužnosti generalnog direktora OSA BiH, on se odlučio da dostavi krivotvorenu diplomu Američkog univerziteta u BiH. Tu je diplomu označio stepenom tajnosti „Povjerljivo“, zabranio prosljeđivanje akta drugim organima i naložio u smislu člana 65. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH vraćanje tajnog dokumenta OSA BiH. Međutim, ta diploma nikada nije bila uložena u Mehmedagićev personalni dosje u OSA-i – kaže Čavka.

Sigurnosni upitnici su dokazi

Tada su oduzeta još dva značajna dokumenta, sigurnosni upitnici, tvrdi Tužilaštvo BiH.

– Osobe koje imaju pristup tajnim podacima prethodno moraju ispuniti sigurnosne upitnike, kako bi dobili sigurnosnu dozvolu. Tokom postupka sigurnosne provjere 2015. godine, Mehmedagić nije naveo da posjeduje diplomu visoke stručne sprema sa Američkog univerziteta u BiH, a u postupku sigurnosne provjere iz 2021. godine, ponovo nije prikazao ovu diplomu – naveo je tužilac.

Ta diploma kako kaže tužilac nije pronađena, jer je krije Prcić.

– Mehmedagić posjeduje stan u Miss Irbinoj ulici, stan na Dobrinji, kuću i još jedan objekt u Trnovu. Kuću mu je prodao Šaćir Čedić koji je u to vrijeme bio optuženi u predmetu “Zadruga”. Ne postoje dokazi o transakcijama za plaćanje te kuće, a Čedić je naveo da je plaćena u kešu u više navrata, a koštala je 116.000 KM. Također, sporna je i kupovina Audija Q5 za Mehmedagićevu suprugu od Asima Sarajlića. Radi se o neosnovano zaradi – tvrdi Čavka.

Također, tužilaštvo je pretresom ustanovilo da nema matičnih knjiga Američkog univerziteta, a pretresom dvije vikendice nađeni su serveri, dokumenti i CD-ovi koji su predati na vještačenje.

Stav odbrane
Advokatica Senka Nožica kazala je da u prijedlogu nema opisa zloupotreba Mehmadagića.

– Ovo je hajka iz političkih razloga. Naš branjenik je već jednom pravosnažnom oslobođen i zbog toga je neko iz Tužilaštva trebao dati ostavku. Radi se o tome da se ovo što prije završi da se imenuje novo rukovodstvo OSA -e – kaže Nožica.

Tužilac Čavka je odgovorio advokatici govoreći da se radi o uvredama te da se nada da ima dokaz za ono što govori.

– Moj klijent nije bio na tajnoj lokaciji. Nije spavao kući eventualno se zbog toga može zabrinuti njegova supruga. Kada su ga policajci nazvali odmah se javio i rekao da dolazi za sat samo da se obuče i to je sve – kazala je Nožica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79