(VIDEO) Izgorila Alfa na Ilidži: Vatrogasci spasili da šteta ne bude veća

Tokom današnjeg dana dogodilo se još jedno samozapaljenje putničkog motornog vozila marke Alfa Romeo oko 14:30h na prostoru Ilidže – mjesto Blažuj.

Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo odmah po pozivu izašla je na teren i ugasila požar na automobilu i tako spasila vozača od velike materijalne štete na vozilu piše Crna-Hronika.

Naši čitatelji poslali su nam video snimak sa mjesta nesreće.

Samozapaljenje na automobilu je izuzetno rijedak i ozbiljan incident. Ako se ikada nađete u situaciji gdje primijetite požar na vozilu, važno je postupati brzo i sigurno. Evo koraka koje možete poduzeti:

Pozovite hitnu pomoć: Prvo i najvažnije, odmah pozovite hitnu pomoć na broj za hitne slučajeve (u većini zemalja, to je broj 112 ili 911) i prijavite požar. Javite točnu lokaciju incidenta kako bi hitne službe mogle što prije stići na mjesto događaja.

Udaljite se od vozila: Ako je sigurno, odmaknite se što je dalje od vozila. Ostanite na sigurnom odstojanju kako biste izbjegli dim i moguće eksplozije.

Ne pokušavajte gašenje vatre: Nemojte pokušavati gasiti požar ako niste obučeni za to. Vatra na vozilu može biti opasna zbog mogućnosti eksplozije ili oslobađanja toksičnih plinova.

Upozorite druge: Ako se nalazite u blizini ljudi, upozorite ih na opasnost i potaknite ih da se povuku na sigurno mjesto.

Ne otvarajte poklopce motora: Ako sumnjate da je požar uzrokovan nekim tekućinama, nikako ne otvarajte poklopce motora. To može uzrokovati naglo širenje vatre.

Zadržite hladnu glavu: Ostanite mirni i ne približavajte se vozilu. Pomažite drugima da ostanu smireni i odmaknu se od opasnosti.

Ako je moguće, spriječite širenje vatre: Ako se požar proširuje na okolna vozila ili objekte, pokušajte ograničiti širenje vatre koliko god možete, ali opet, samo ako je to sigurno učiniti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79