(VIDEO) Ja sam ponosan na Aljošu: On je igrač i golgeter i treba da ostane u timu SDA!

U intervjuu za N1 Denis Zvizdić je govorio o mnogim temama, ali su pažnji javnosti najzanimljiviji bili odgovori o unutarašnjem stanju u SDA i o potezima njegovog rođaka Aljoše Čampare

Denis Zvizdić kazao je, gostujući u emisiji “Dan uživo” na N1, kako ne zna da li bi se na isti način ponašao kada bi mu se ponovila situacija kada je, kao nominovani za kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH, s čak 96 kandidatura morao sam sebe da skine s liste jer je “prvi put vještački kreiran proces konvencije” na kojoj se, podsjetimo, kao nominovana pojavila i supruga Bakira Izetbegovića, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

“Prilikom prošle kandidature imao sam najveći broj nominacija. Nisam odustao, ja sam se delistirao s liste jer se nije do kraja ispoštovao princip da onaj ko dobije više od 50 posto kandidatura s terena bude automatski kandidat. Ja sam imao 96 ili 97 kandidatura, došlo je do devijacija. Vještački je kreiran proces konvencije i prvi put je biran kandidat za člana Predsjedništva na taj način. Onda se supruga Izetbegovića pojavila za kandidatkinju i nisam želio ulaziti u takav takmičarski odnos i delistirao sam se. Ostao sam smiren i fokusirao se na jedinstvo i jačanje SDA. Svoja lična nezadovoljstva sam stavio u stranu i na prvo mjesto stavio stranku i njen uspjeh na izborima. Da li bih se isto ponašao u novoj situaciji, nisam siguran”, rekao je Zvizdić.

O ostavci Aljoše Čampare kaže:

“Ta ostavka je onako kako je gospodin Čampara naveo u pismu, jedan individualan čin. Mi živimo u slobodnom demokratskom društvu, gospodin Čampara ima pravo na svoj politički stav i politički put. Treba podvući da je on dao ostavku na članstvo u Predsjedništvo SDA, ne na članstvo u stranci SDA. On je jedan vrlo perspektivan i sposoban političar, čovjek koji je izuzetno angažovan, borben i sve vrijeme upućen na unaprijeđenje procesa na nivoima vlasti na kojima je zadužen i zbog toga je važna činjenica da nije dao ostavku na članstvo u SDA jer pruža prostor da se razgovara s njim i utvrdi validnost kritika koje je naveo i pokušaju ispraviti devijacije ako je to moguće”, rekao je Zvizdić u Danu uživo.

“Sasvim sigurno da treba ostati u SDA. Ako imate dobrog igrača u vašoj ekipi, on će biti jednako dobar igrač i golgeter kada izađe iz te ekipe, taj talenat neće nestati ako izađe iz ekipe. Nema potrebe gubiti ljude koji su sposobni, jako društveno-politčki angažovani i vrlo meritorno mogu oponašti brojne funkcije”, rekao je Zvizdić.

Na pitanje da li je razapet između stranke i SDA, s obzirom na to da je u srodstvu sa Čamparom, Zvizdić je rekao:

“Ponosan sam da je on moj rođak i na naše rođačko i zemljopisno porijeklo, ali moje članstvo u SDA nije determinisano bilo kakvim rodbinskim vezama. U momentu kada sam postao član SDA, Čampara je imao 12 ili 13 godina, a kada sam bio premijer, KS on nije bio angažovan u SDA. Moje članstvo determinisano je programskim ciljevima”.

“Ostajem u SDA sve dok je SDA u marginama programskih ciljeva i njen karakter isključivo državotvorni. Lično s gospodinom Izetbegovićem uvijek govorim meritorne informacije i predlažem rješenja koja mogu unaprijediti razvoj. Da li to drugi članovi rade, ne znam. Određeni problemi nastali su od izbora KO SDA Sarajevo, to govori i izbor komisije u ime SDA čiji sam član da bi se utvrdilo da li su izbori provedeni u skladu sa statutom i pravilima izbornog postupka SDA. Već tada je utvrđeno da je bilo određenih devijacija i da u rukovodstvu sjede ljudi koji nisu izabrani u skladu s izbornim pravilima i vrlo brzo ćemo kao komisija predložiti Predsjedništvu određene mjere”, rekao je Denis Zvizdić za N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79