(VIDEO) Jasna poruka za američke bombardere iz Banjaluke

SNP “Izbor je naš” na Trgu Krajine u Banjaluci ostavio poruku za američke bombardere B-1 Lancer koji su danas nadletjeli Bosnu i Hercegovinu.

Letjelice su danas učestvovale i u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji je uključivao angažman Zajedničke taktičke vazdušne kontrole Oružanih snaga BiH i Specijalnih snaga Vojske SAD.

 

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nijedan suvereni nadležni organ u BiH – Predsjedništvo i Savjet ministara, nije donio odluku o preletu američkih aviona iznad BiH, čime Amerikanci manifestuju silu.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez ne može donijeti takvu odluku bez saglasnosti njegova dva zamjenika, ističući da to onda pokazuje koliko Amerikanci poštuju teritorijalni integritet BiH.

“Amerikanci uopšte ne poštuju teritorijalni integritet BiH, već manifestuju silu i šalju nam avione koji su na Srbe bacali osiromašeni uranijum”, istakao je Dodik.

On je ocijenio kao licemjerje obavještenje američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija o dolasku nekih aviona kao dokaz suvereniteta i integriteta BiH.

@crnahronikainfo

Američki borbeni avioni prošli Sarajevo, idu prema Tuzli pa Bihaću. Pratite ih…

♬ original sound – CRNA Hronika

Dodik je rekao da je u Sarajevu bilo ogorčenje kada su avioni JNA 1992. godine samo preletali, dok danas očekuje ekstazu, ističući da to govori o tome kako ko gleda i koliko je spreman da prihvati strane osvajače i strane tutore.

“Mi smo ovdje pod nekom vrstom kolonijalne uprave, borimo se protiv kolonijalizma kojeg u savremenom dobu oslikava činjenica da bez ikakvog prava dovedu čovjeka koji se predstavlja visokim predstavnikom. Tjeraju nas da poštujemo odluke Ustavnog suda BiH, a taj sud je 2005. godine svojom odlukom rekao da je visoki predstavnik samo onaj koji je imenovan relevantnom odlukom Savjeta bezbjednosti UN”, napomenuo je Dodik.

Dodik je ukazao da isti ti koji Republici Srpskoj govore da poštuje odluku Ustavnog suda BiH – ne poštuju odluku tog suda, te ne poštuju teritorijalni integritet jer ne postoji način za sprečavanje preleta aviona.

“Avioni će preletjeti, ali će ostati činjenica da ne poštuju BiH jer je doživljavaju kao zamorče kojem oni imaju pravo da stežu i dotok vazduha, dokle žele i hoće. Usput nama Srbima govore kako mi to moramo da trpimo i slušamo, a ako ne budemo slušali – imaćemo sankcije, ili pojedinačne kako što ja imam”, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da se unipolarni svijet polako gubi, a da SAD i Zapad kroz EU pokušavaju da omeđe svoje zone interesa, na ovaj ili na onaj način.

“Srbi nemaju pravo da budu u zabludi i ne smiju da dozvole sebi reafirmaciju priče o bratstvu i jedinstvu jer je ta ideologija srušila srpski nacionalni korpus u prošlom vijeku i dovela do toga da smo izgubili pola svog biološkog potencijala u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i u posljednjem ratu”, zaključio je Dodik.

Dva lanser bombardera Vazdušnih snaga SAD “B-1B” izvršiće danas niski prelet iznad gradova u BiH, saopšteno je iz Ambasade SAD, uz upozorenje da u te letjelice “u stanju brzo ispustiti ogromne količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv bilo kojeg neprijatelja, bilo gdje u svijetu, u bilo koje vrijeme”.

Iz Ambasade su naveli da je bombarder “B-1B” lanser najveće nosivosti konvencionalnog navođenog i nenavođenog naoružanja koji posjeduju Vazdušne snage SAD. Koristi se za višestruke misije i okosnica je američke dalekometne bombarderske flote.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79