(VIDEO) Je li Mostar okidač nepovjerenja u Bh. bloku?

Nakon neuspjeha probosanskog bloka u Mostaru o zajedničkom kandidatu, otvoreno je pitanje da li je to okidač nepovjerenja u Bh. bloku, odnosno na relaciji Naša stranka-SDP.

Izbor gradonačelnika Mostara pokazao je da je u politici sve moguće. Pa da se jedno jutro probude s jednom, a zaspu s drugom idejom. Iako se krajem prošle sedmice činilo da je sasvim izvjestan dogovor između Bh. bloka i Koalicije za Mostar o rotirajućem gradonačelniku, pokazalo se sasvim suprotno. Naša stranka povukla se iz ovog dogovora.

Čudili su se ovome i u SDA-u, pitajući se šta se u Našoj stranci promijenilo tokom vikenda. Ispostavit će se da nisu željeli krnji sastav, jer od početka, tvrde, nije bila opcija bez HDZ-a BiH.

Kojović: Ja snosim odgovornost za glasanje u Mostaru

– Prije par dana pojavio se prijedlog SDP-a o rotirajućem gradonačelniku koji je podrazumijevao da potpisnici tog političkog sporazuma, ne govorimo o izmjenama Statuta i Ustava nego političkom sporazumu, budu s jedne strane HDZ, odnosno stranka s hrvatskim predznakom, s druge strane Koalicija za Mostar predvođena SDA-om i Bh. blokom. U onom momentu kada je HDZ odbacio svaku mogućnost ovoga dogovora taj prijedlog je, nažalost, propao – objašnjava predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

U SDP-u sada tvrde da su znali kakvim se principima vode njihovi partneri prenosi Federalna.

– Naša stranka je prihvatila inicijativu koju smo ponudili svim političkim partijama u Gradskom vijeću, ali nisu prihvatili da budu dio nakon što to nisu prihvatile sve političke partije – kaže predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Ako ne bude HDZ-a, ići će se na rotiranje dvojice. Bio je ovo stav Nermina Nikšića od prije tri dana. Na šta je SDA, predvodnica Koalicije za Mostar, pristala. Reakcija Naše stranke pokazala je da SDP nije obavio konsultacije unutar Bh. bloka, ponudivši SDA i krnju opciju. Ovo je otvorilo pitanje šta je tačno krnje: saradnja bez HDZ-a ili Bh. blok ne samo u Mostaru?

– Mislim da je Bh. blok puno veća ideja od jednog, da tako kažem, incidenta, neslaganja. Imali smo u Bh. bloku i druge situacije u kojima nismo uspjeli postići sporazum, poput Gračanice, Tuzle. U nekim drugim situacijama smo uspjeli postići dogovor i to je ono što želim da gledam da je časa polupuna, a ne da je poluprazna – kaže Kojović.

Nije samo Mostar pokazao kako su česti oprečni stavovi između SDP-a i Naše stranke. Da li se u centralama misli jedno, a nanižim nivoima uslovljava drugim. S pravom, ovo poteže ključno pitanje da li bolji izborni rezultat jednih u odnosu na druge donosi primat kako pregovorima, raspodjeli pozicija, tako i jedinstvenom istupu. Šav se para, krenulo je iz Mostara hoće li do državnog nivoa vlasti šav popucati cijeli?

Zahiragić: Mostarci, a ni ostale bh. patriote, neće vam zaboraviti ovu izdaju

– Uzalud se raduju oni koji bi to voljeli. Mi svakako nismo blok u kojem jedni drugima namećemo stavove. Dogovaramo se i ne moramo imati isti stav ili mišljenje – poručuje Nikšić.

Uvjeravaju nas, koalicija neće dati povoda za totalni debakl u vrijeme kada se mora svim snagama krenuti u napad na opće izbore. Ono što je izvjesno, ime novog gradonačelnika svakako će biti argument za međusobne opužbe neuspjele saradnje Bh. bloka i Koalicije za Mostar – ko je izdao Hercegovinu?

Baralija i Ćavar: “Pokušali smo spasiti ideju građanske države u Bosni i Hercegovini”

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79