(VIDEO) Jesmo li spremni za novi val korona virusa? Nadležni kažu nismo

U Kantonu Sarajevo još je neizvjesna lokacija, ali i realna potreba potencijalnog izolatorija u internatu Željezničkog srednjoškolskog centra.

Iz Ministarstva zdravstva KS na koji su nas uputili nadležni iz Kriznog štaba rekli su nam da “izolatorij Đački dom nije aktuelna tema, nego ona na kojoj se tek radi. Kada će biti i da li će biti uopšte je još pitanje koje nije aktuelno”, glasi u odgovoru koji su nam poslali.

“To je predviđeno za ljude koji su COVID pozitivni i koji se nemaju gdje smjestiti, a takvih slučajeva za ovih šest mjeseci ili nismo imali ili smo imali tek par. Mislimo da opremanje psebnog prostora nema neku epidemiološku opravdanost, to nije potrebno, vidite i sami da je praktično zatišje”, kaže Ednan Drljević, epidemiolog.

Ranije je nakon zatišja najavljivan novi val, za koji čak i oni koji tvrde da nam izolatorij ne treba, smatraju da nemamo ono što jeste neophodno.

“Vi potrošite 500.000 maraka da napravite za srednje teške na Građevinskom fakultetu i onda kažete nema od toga ništa, onda idete po studentskim domovima, onda idete u Opću bolnicu, pa u Buća potok, to je neozbiljno, jako neozbiljno. Sada je pitanje onima koji su na vlasti kakvu pouku šalju građanima koji izdvajaju novac u budžet i zdravstveni Fond. To je trebalo davno da bude završeno, 7. i 8. mjesec su trebali da budu krajnji mjeseci kad ste morali sve da pripremite za zimski period, međutim u ovom trebnutku ništa nije učinjeno”, tvrdi Edo Selimić, pulmolog.

“Mislim da nismo dovoljno spremni za val kada ćemo zajedno imati gripu i COVID, upravo jer su sve zemlje u okruženju nabavile za preko 20% stanovništva vakcinu, a mi nismo ni za 5%. S druge strane svi nabavljaju testove koji sadrže PCR test i na gripu i na COVID tako da će se u startu moći odvajati šta je grip, a šta COVID, kod nas niko o tome ne razgovara, a ne da nabavlja”, dodaje Drljević.

Sporne nabavke i bahato trošenje novca – slika su, ne epidemiološka, nego bosanskohercegovačka. Bačenih pola miliona KM na izolatorij, pod istragom 10 miliona na respiratore.

“Ne čudi naravno da će ti respiratori trunuti, možda će se oni koristiti u neke druge svrhe, ali ostaje pitanje zašto smo ih platili 10 miliona maraka i zašto ih je uvozila kompanija koja nema za to licencu. Od početka je to nakaradna priča, i naravno da će tako i završiti”, smatra Kenan Kešmer, urednik portala Raport.

Zapleti priča o izalotorijima u KS objašnjavani su neadekvatnošću prostora, neuslovnošću, a ostajalo je uvijek nejasno zašto je rađeno bez preciznog i dugoročnog plana.

Da li će se premještanje izolatorija iz studentskog u srednjoškolski centar dogoditit i da li će se simbolički poklopiti i sa poboljšanjem, odnosno spuštanjem ozbiljnosti epidemiološke situacije na jedan niži nivo – ostaje da vidimo, bas kao i to da li će biti uzeta u obzir činjenica da se u zgradi koja je potencijalna lokacija za izolatorij – nalazi vrtić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79