(VIDEO) Jezivi protesti u Rimu zbog bh. porodice: Želimo da ih sve objesimo i spalimo

Casal Bruciato, Roma, 7 maggio 2019 (ANSA/ MASSIMO PERCOSSI)

Casal Bruciato, naselje na istočnoj periferiji Rima, došlo je u fokus talijanske javnosti zbog protesta i uličnih sukoba. Sve je počelo u ponedjeljak 6. maja 2019. godine, kada su vlasti dodijelili općinski stan romskoj porodici iz BiH što je izazvalo proteste na ulici.

Porodica potječe iz nomadskog naselja La Barbuta i čini je 14 članova: otac Imer, majka Senada i 12-oro djece, pri čemu je najmlađi 3-godišnji dječak, a najstariji 21-godišnji mladić.

U 10 sati ujutro, kada je porodica stigla u stan u Ulici Sebastiano Satta 20, pred vratima ih je sačekalo 50 osoba. Među ogorčenim građanima, našli su se i militant neofašističke CasaPound partije.

Upravo su članovi CasaPounda, partije koja za simbol ima crnu kornjaču, vodili demonstracije u Casal Bruciatu. Na ulicama ovog naselja situacija je vrlo napeta, a zbog najave nasilja raspoređene su brojne policijske snage i karabinjeri, prenosi Radiosarajevo.

– Želimo da ih sve objesimo i spalimo – poručuju agresivni demonstranti, a neki idu tako daleko da pozivaju uzvikujući “Mussolini, ustani”.

TPI News je objavio da pripadnik CasaPounda upućuje najgore prijetnje i uvrede na račun Senade, dok majku porodice štite jake policijske snage.

Prijetnje se uplašile članove porodice koji ne izlaze van. U stanu – koji nije namješten, nema struje i plina, samo madraci na podu – nalaze se roditelji i dvoje djece dok su ostali smješteni kod rodbine.

Zanimljivo da je susjeda bh. porodice, također korisnica socijalnog stana, među najgorljivijim protestantima, a stajala je uz članove CasaPounda i čak im pripremala topla jela.

– Rekli su mom sinu da će nam baciti bombu. Ne osjećamo se sigurno – rekao je 40-godišnji Imer, otac porodice.

Virginia Raggi, gradonačelnica Rima, došla je u srijedu ujutro u Casal Bruciato da pruži podršku romskoj porodici.

– Prestravljeni su. Ova porodica je legitimni korisnik stana, a zakon se mora poštovati. Onaj ko vrijeđa djecu i prijeti ženama, možda bi trebao imati ispit savjesti. To nije društvo kojem težimo – rekla je gradonačelnica čije su riječi izazvale gomilu prijetnji i seksističkih uvreda protestanata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79