(VIDEO) Kako je biti beskućnik u Sarajevu

Svakodnevno čujemo upozorenja i mjere zbog koronavirusa: pranje ruku, neizlaženje iz kuće, držanje odstojanja. A, šta će oni koji nemaju kuću? Na ulici su uglavnom građani koji su ostali bez posla. Jedan od njih ističe da su, osim gladi i promrzlina, beskućnici sada na udaru i koronavirusa.

Sve je više beskućnika na ulicama glavnog grada naše zemlje. Upozorenja socijalnih radnika su crna: Epidemija će stvarati sve više novih beskućnika.

Značajan broj korisnika bježi od kamera. Ne žele da se zna da su tu, ali i, kako kažu, nemaju šta poručiti, jer to neće promijeniti njihovu situaciju.

Pitanje beskućnika više nije moralne prirode, sada ima svoj nužni karakter. A, posljedica koronavirusa je ekonomska kriza, koja je već dobro uzdrmala temelje društva “Država i institucije, s obzirom na opasnost kojoj smo svi zajedno izložen, morali bi reagovati na činjenicu postojanja ljudi na ulici. Zarazi li se samo neko od njih, u tom bezizlazu i lutanju kako da se spase, kako da opstanu, biće u poziciji da tu koronarnu pošast prenose na sve one sa kojima se sreću. A moraju sretat ljude, jer moraju tražiti šta da jedu i opstanu” objasnio je Bajtal.

Pitanje beskućnika više nije moralne prirode, sada ima svoj nužni karakter. A, posljedica koronavirusa je ekonomska kriza, koja je već dobro uzdrmala temelje društva i ekonomsku strukturu. Vrlo brzo bi mogla stvoriti i nove – beskućnike. i ekonomsku strukturu. Vrlo brzo bi mogla stvoriti i nove – beskućnike.a

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79