(VIDEO) Kako je kriminal težak dvije milijarde, sveden na 1,7 miliona KM!

“Pandora” je najavljivana kao jedan od najvažnijih slučajeva korupcije u poslijeratnoj BiH koji će vrhove SDA, HDZ-a i SNSD-a, ali na kraju je uzdrman ostao samo Kemal Čaušević i još dva uvoznika tekstila

Piše: Zinaida Đelilović

Suđenje nekadašnjem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemalu Čauševiću, optuženom za kriminal težak 1,7 miliona maraka, te uvozniku tesktila Anesu Sadikoviću, optuženom za davanje dara, privodi se kraju. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Suda BiH Biljana Ćuković završne riječi zakazala je za 22. april, nakon čega bi trebalo uslijediti izricanje presude.

„Sad ja ispitujem svjedoka“

Slučaj o kriminalu u UIO BiH simbolično je nazvan „Pandora“ – prije punih sedam godina. Počeo je 2014. hapšenjem 54 osobe, a među njima Čauševića, te Zdravka Cvjetinovića, pomoćnika direktora Sektora za carine UIOBiH, Alije Mešića, šefa Carinske ispostave Sarajevo…

“Pandora” je najavljivana kao jedan od najvažnijih slučaja korupcije u poslijeratnoj BiH. Spominjalo se u to vrijeme da je Čaušević svojim djelovanjem u UIO zajedno sa saradnicima oštetio državni budžet za više dvije milijarde konvertibilnih maraka, te da će optužnica uzdrmati vrhove SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Međutim, milijarde su svedene na 1,7 miliona KM, a optužnicom su uzdrmani samo Čaušević, te dvojica uvoznika tekstila Sedinet Karić i Anes Sadiković. Šta više, svi hapšeni uposlenici UIOBiH i dalje su, manje – više, ostali na svojim radnim pozicijama.

Glavni pretres optuženoj trojki počeo je u junu 2017. i Sedinet Karić je u startu odlučio da prizna krivicu, obavezavši se na svjedočenje protiv Čauševića. U sudnici je, između ostalog, izjavio da je bivšem direktoru UIO najmanje 10 puta dao novac.

Na ročištu u oktobru 2017., kada je svjedočio Karić, optuženi Čaušević je preuzeo ulogu advokata i unakrsnom ispitivanju bukvalno ga je „rešetao“ pitanjima. Predsjedavajuća Vijeća je reagovala upozorivši Čauševića na ponašanje, da bi se on brecnuo na nju: „Sad ja ispitujem svjedoka“.

Ovo i nije prvi put za vrijeme četverogodišnjeg suđenja da je preuzimao ulogu advokata, a jedne prilike se toliko uživio, pa kada ga je sutkinja Ćuković upozorila na ponašanje on je zamolio: „Nemojte, molim vas, pa vidite da mi dobro ide“.

Osim toga, Čaušević je više puta udaljen iz sudnice zbog bahatog ponašanja i upadica, a sa posljednjeg održanog ročišta 25. februara iz sudnice su ga izveli, čak, sudski policajci. Ometao je suđenje i zamoljen je da napusti sudnicu što je odbio učiniti: „Neću napustiti sudnicu. Mogu, ali neću“.

Čaušević je dugo godina, radeći u UIOBiH, mislio da je nedodirljiv. U to vrijeme je imao jaku političku pozadinu, ali u trenutku kada je „previše uzeo maha, pušten je niz vodu“.

Jedan od momenata koji možda najbolje opisuje njegovu ličnost jeste kada je na dan hapšenja 18. juna 2014., dok su ga službenici SIPA sprovodili s lisicama na rukama u Tužilaštvo BiH na saslušanje, gledajući prema novinarima, izjavio: „Ja samo mogu kazati da je ovo jedan od najsretnijih trenutaka u mom životu.“

Svu bahatost pokazao je i 29. septembra tokom neuspjele pljenidbe imovine kada je na očigled velikog broja medija ismijao Mehmedaliju Osmića koji je u tom momentu davao iskaz. Čaušević je stao iza njega i pravio mu “zečje uši”.

Film „Pandorina kutija“

Čaušević je kao kadar SDA na mjesto direktora UIO postavljen 2004., a Vijeće ministara ga je s ove funkcije smijenilo u februaru 2011. Njegovoj smjeni prethodile su optužbe da je umiješan u nekoliko poreskih i carinskih malverzacija, kao i upozorenja zaposlenih u UIO da je samovoljno otpuštao kadrove koji se nisu slagali s njegovim radom.

Treći mjesec nakon hapšenja, kada je shvatio da se ovaj put neće uspjeti izvući, Čaušević je potpisao preliminarni sporazum sa tužiocima Dubravkom Čamparom i Olegom Čavkom. Tada se obavezao da će svjedočiti u predmetima protiv Nikole Špirića, Dragana Čovića, Sulejmana Tihića koji je u to vrijeme bio živ, te drugih funkcionera koji su s njim učestvovali u kriminalu.

Sporazum je, pisao je Žurnal još 2017., trebao biti dostavljen Sudu BiH nakon podizanja optužnice, ali do toga nije došlo. Tužitelji su odustali, a kao razlog su navodili to da imaju pravo odustati od “preliminarnog sporazuma ukoliko se navodi iz izjave osumnjičenog pokažu neistinim”.

Istrage protiv visokopozicioniranih političara, koje je Čaušević spominjao u svojim izjavama, nikada nisu pokrenute.

“Prevaren sam. Sasvim je jasno da ne postoji nijedan razlog osim trgovine predmetima i drugih nezakonitih radnji da se od sporazuma odustane“, tvrdio je Čaušević u pismu koje je u to vrijeme uputio VSTV-u, Sudu i Tužilaštvu BiH.

Žurnal je sve detalje kako se vršio kriminal preko Uprave za indirektno oporezivanje BiH u vrijeme dok je na čelu te institucije bio Kemal Čaušević, ali i kako su u taj kriminal bili uključeni politički akteri dao u filmu “Pandorina kutija”.

I pored tvrdnji Tužilaštva BiH, ranijih godina, da se nastavlja sa istragom u ovom predmetu, te očekivanja da će biti optužena još neka imena, do danas se ništa nije promijenilo piše Žurnal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79