(VIDEO) Kako je tekla akcija “Jug 1”: Prikrivenim istražiteljima prodali kilogram heroina

Emir Hadžipašić iz Bosanske Krupe i Ibrahim Sefitagić iz Prizrena, koji su lišeni slobode u akciji “Jug 1” sa 1,1 kilogram, pali su nakon što su opojnu materiju prodali prikrivenim inspektorima Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

Istražitelji su duže vrijeme pratili osumnjičene i nakon što su došli do dokaza da se bave dilanjem s njima su ostvarili kontakt.

 

Glumeći kupce, dogovorili su sastanak i naručili heroin. Primopredaja je dogovorena u Bosanskoj Dubici i kada su osumnjičeni s robom došli na sastanak, obojici su stavljene lisice na ruke.

Lišavanje slobode, kao i primopredaja, snimljeni su kamerama. Portparol MUP-a RS Mirna Miljanović kaže da je akcija “Jug 1” rezultat višemjesečne istrage UOTK tokom koje je ostvarena značajna saradnja sa MUP-om Unsko-sanskog kantona i Federalnom upravom policije.

Oduzeta vozila

– Tokom realizacije akcije “Jug 1” policija je oduzela, dva automobila i to BMW i Volkswagen Phaeton, manju količinu novca, kao i druge predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljnjoj istrazi – rekla je Miljanović. Osumnjičeni Hadžipašić i Sefitagić jučer su predati Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljena proizvodnja i promet droge.

– Akcija nije okončana i bit će nastavljena i u narednom periodu u saradnji s drugim policijskim agencijama – rekla je Miljanović.

Bogati krivični dosjei

U MUP-u RS saznajemo da su obojica osumnjičenika odranije poznata istražnim organima, te da imaju bogate kriminalne dosjee.

Hadžipašić je u Sudu BiH osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i sedam mjeseci iza rešetaka jer je kao član organizirane grupe učestvovao u krijumčarenju ljudi, odnosno državljana Albanije u BiH.

Lažni identitet

Ibrahim Sefitagić se tereti i za falsificiranje isprava jer je prilikom lišavanja kod njega pronađena lažna putovnica Republike Hrvatske.

– Pasoš je izdat s njegovom fotografijom, ali je imao lažni identitet, odnosno drugo ime i prezime s navodnim prebivalištem u Rijeci – kaže izvor blizak istrazi prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79