(VIDEO) Kako napreduju radovi na izgradnji najvećeg mosta na koridoru 5C

U punom jeku teče izgradnja najvećeg i najimpozantnijega mosta na Koridoru Vc – Mosta Počitelj u blizini istoimenog povijesnog naselja po kojem je i dobio ime.

Visok 100 metara i dug 945 metara, predstavlja jedan od najvećih izazova s kojima su se izvođači na Koridoru Vc susreli.

Inače, Most Počitelj nalazi se na poddionici Počitelj – Zvirovići premoštava magistralnu cestu M-17, rijeku Neretvu i željezničku prugu Sarajevo – Ploče.

Projektiran kao kontinuirani prednapregnuti most s glavnim rasponom od 147 metara. Promjenjivog je poprečnog presjeka i jedinstvenom konstrukcijom za oba kolovoza. Stupovi su monolitno povezani s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi
slobodnom konzolnom gradnjom.

Glavni izvođač radova je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i PowerChina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79