(VIDEO) Kako su Cetinjani davne 1993. godine “dočekali” Amfilohija: Risto, sotono

U predvečerje ustoličenja 41. mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje bi na zgražanje većine crnogorske javnosti trebalo biti održano u prijestolnici na Cetinju, zanimljivo je pogledati video iz daleke 1993. godine.

Kakav je odnos Cetinjana prema prosrpskoj politici i nasljednicima ideologija iz devedesetih, koji sutra održavaju ustoličenje na Cetinju, vidljivo je iz snimka kako su prije 28 godina dočekali rodonačelnika ovih ideja, prethodnika Joanikija, preminulog mitropolita Anfilohija.

Događaj iz videa zbio se na Cetinju 1993. godine, kad su Cetinjani na sebi svojstven način dočekali srpske akademike iz SANU-a, koji su na poziv vladike Amfilohija Radovića došli na skup Srpske pravoslavne crkve o Petru Petroviću Njegošu.

Tada se Cetinje oštro suprostavilo učešću crnogorskih vojnika i rezervista u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, te granatiranju Dubrovnika i agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Skup je prekinut pjesmom “Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora” i skandiranjem Amfilohiju Radoviću “Risto, sotono”.

Amfilohije je poznat po krajnjim nacionalističkim stavovima te veličanju ratnih zločinaca. Poznata je njegova izjava da je Radovan Karadžić besmrtnik te kako u njedrima i dalje čuva Karadžića, ali i Ratka Mladića.

Ceremonija ustoličinja 41. mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija bit će održana u nedjelju u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija, sveštenstva i predstavnika više sestrinskih crkava. U očekivanju toga na Cetinje pristižu brojni građani koji demonstriraju, a bilo je i sukoba s policijom piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79