(VIDEO) Kako su ministar Jurić i kolege iz PDA prije 6 mjeseci pravdali nezakonita imenovanja na UKC-u Tuzla

(VIDEO) Kako su ministar Jurić i kolege iz PDA prije 6 mjeseci pravdali nezakonita imenovanja na UKC-u Tuzla


Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla imenovan je nezakonito, vršilac dužnosti pomoćnika za medicinske poslove dr. Bahrudin Hadžiefendić ne ispunjava uvjete za ovu funkciju, a v. d. direktor UKC-a dr. Alen Kamerić je kvalifikacije na osnovu kojih je izabran na ovu funkciju stekao na fakultetu koji nije akreditovan, što je u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju BiH. Ovo su, ukratko, detalji dokumenata Federalne uprave za inspekcijske poslove i Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH, koji su dostavljeni delegatu u Domu naroda FBiH i poslaniku TK-a Borisu Krešiću (DF).

BRZO NAPREDOVANJE

Kazao je kako je posebno poražavajuće to što su u Vladi TK-a, prilikom imenovanja i UO i direktora, znali da kandidati ne ispunjavaju zakonske uslove, ali da ima prostora da se sve riješi.

– Prvo treba smijeniti i v.d. direktora i njegovog pomoćnika, te prilikom novih imenovanja tražiti saglasnost federalnog Ministarstva zdravstva, kako je to propisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH, ali i postaviti jednog člana UO u ime FBiH. Ako se zalažemo za zakonitost i borbu protiv korupcije, onda su ovo jedini potezi. Nakon ovakvih nalaza nadležnih institucija, jedino ispravno i moralno bi bilo da ministar zdravstva Božo Jurić podnese ostavku, jer on je taj koji daje saglasnost na imenovanje i Upravnog odbora i direktora UKC-a Tuzla, kaže Krešić.

Nezvanično se može čuti i da je UKC prilagodio pravilnike i omogućio dr. Kameriću i dr. Hadžiefendiću da ispune tražene uslove

Premijer Hodžić UKC Tuzla nazvao “porodičnom firmom”, a njegova Vlada omogućila nastavak nepotizma pri zapošljavanju

Podsjećamo, dr. Kamerić, kandidat PDA za gradonačelnika Tuzle na prethodnim lokalnim izborima, i dr. Hadžiefendić, bivši SBB-ov ministar zdravstva TK-a, imenovani su nakon što je koalicija SDP-PDA-SBB-Naša stranka preuzela vlast. Dr. Kamerić je tek ove godine doktorirao na Evropskom univerzitetu Kallos, koji nije akreditovana visokoškolska ustanova. Već početkom aprila je imenovan za docenta na Kallosu, a onda i na mjesto direktora UKC-a. Dr. Hadžiefendić, koji je specijalizaciju počeo dok je bio ministar zdravstva, nije je još završio i nema pet godina iskustva nakon položenog specijalističkog ispita, što je uslov za posao medicinskog direktora. Upravni odbor je nezakonito imenovan, jer u njemu nema članova FBiH, koja je suosnivač ove zdravstvene ustanove.

JEDNA OSTAVKA

Iako je dopis Agencije dostavljen u junu, a nalaz FUIP-a u novembru ove godine, to Vladu TK-a nije spriječilo da mu produži mandat v. d. direktora. Ministar zdravstva TK-a Božo Jurić nije bio raspoložen za razgovor, pravdajući se činjenicom da nije imao fizički uvid u dokumente, koji su javno objavljeni na društvenim mrežama.

Nakon što su izašle posljednje informacije o imenovanjima na UKC-u Tuzla, ostavku na mjestu načelnika Sektora za pravne poslove i ljudske resurse podnio je Ervin Mujkić, a naslijedila ga je Azra Nurkanović, supruga istaknutog člana SBB-a Mahira Nurkanovića, optuženog za korupciju, piše Oslobođenje.

„Potvrđena je odluka o imenovanju doktora Kamerića za v.d. direktora UKC-a Tuzla“, kazao je  prije 6 mjeseci ministar zdravstva TK-a Božo Jurić (PDA). Na pitanje ispunjava li sve uslove, kaže: „Upravni odbor je imenovao Kamerića i cijeneći to. Mi smo dali pozitivno mišljenje i dali Vladi na davanje saglasnosti“.

Kamerić je ekspresno doktorirao na Evropskom univerzitetu Kallos u Tuzli, koji još nije akreditovan, i tako stekao formalne uslove za poziciju direktora UKC-a. Ekspresno je stekao i zvanje docenta. Bez tog zvanja ne bi mogao biti direkor UKC-a. Tako je on postao prvi direktor koji nije stekao nastavno zvanje na državnom medicinskom fakultetu kojem je UKC, tradicionalno, nastavna baza. Međutim, za vlast u tome nema ništa sporno. Tvrde da Kamerić ispunjava formalne uslove.

“Ispunjava, sve je predao na UKC“, kazao je tada predsjednik Kluba PDA u Skupštini TK-a Senad Alić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija